Hlavní obsah

VIDEO: Indičtí vojáci zaútočili na židovské centrum v Bombaji

BOMBAJ
Aktualizováno

Akce indických bezpečnostních sil proti teroristům, kteří zaútočili ve středu v Bombaji na hotely Tádž Mahál a Oberoi, pokračuje i v pátek. Za podpory vrtulníků a těžké techniky zaútočili vojáci na místní židovské centrum, kde teroristé zadržují nejméně deset rukojmí z Izraele. V hotelu Tádž Mahál bylo nalezeno přes deset mrtvých.

Článek

Dvanáct až patnáct lidských těl našli příslušníci protiteroristického komanda v jednom z pokojů bombajského hotelu Tádž Mahál, který se stal jedním z cílů středečních teroristických útoků. Podle agentury Reuters to oznámil velitel komanda. Na místo byly podle BBC vyslány posily. Při zásahu vojáci utrpěli ztráty.

Podle policie zřejmě v hotelu zadržuje nejméně jeden terorista dva rukojmí. Palba a "hlasy ženy a muže", naznačují, že jeden nebo více radikálů jsou stále v hotelu a zadržují nejméně dva lidi, uvedl generálplukovník N. Thamburadž. Informaci ale zatím nemohl potvrdit. "Je možné, že se někteří z hotelových hostů pro svou vlastní bezpečnost zamkli a i když jsme se jim identifikovali, neotevřeli dveře," dodal. Podle něj by všichni hosté měli být na svobodě do pátečního odpoledne.

Útok na židovské centrum

Na židovské centrum byl podniknut kombinovaný útok. Vrtulníky vysadily na střechu komando, ve stejnou chvíli byla zahájena pozemní operace. Armáda nasadila také snipery, kteří pálili do oken budovy, aby kryli tři vzdušné výsadky. Z budovy byly slyšet také tři výbuchy, je však možné, že se jednalo o exploze, které měly maskovat útok.

:. Voják se spouští z vrtulníku na střechu židovského centra v Bombaji.foto: Reuters

Podle české generální konzulky Evy Drdákové, která akci pospala pro ČT, se vojáci spouštěli na střechu z vrtulníku po lanech. Několik lidí bylo osvobozeno, uvedla.

Izraelské úřady byly podle listu Ha'arec informovány, že v budově byla nalezena čtyři mrtvá těla, jejich národnost však nebyla uvedena. Zadržováno bylo v židovském centru deset izraelských rukojmí. Jedna z rukojmích také předala požadavek útočníků - chtěli, aby indické úřady propustily jejich vězněné spolubojovníky.

:. Indičtí vojáci zaujímají pozice na střeše židovského centra.foto: ČTK/AP

Zmatek nad zmatek

Přestože indický velitel N. Thamburadž oznámil, že operace proti teroristům bude ukončena během několika hodin, situace zůstává velmi nepřehledná a celou oblast nemají ozbrojené síly plně pod kontrolou. Nepotvrdily se ani čtvrteční zprávy, že oba hotely už byly vyčištěny.

:. Národní garda míří k židovskému centru v Bombaji.foto: Reuters/Jayatha Shaw

"V Tádži drží rukojmí asi dva až tři ozbrojenci,“ uvedla Drdáková. "Akce v Oberoji je kvůli dispozici stavby složitější, ale armáda prochází jednotlivá patra,“ dodala

Mrtvých je nejméně 125

Série středečních útoků si podle dosavadních informací vyžádala nejméně 125 mrtvých a 320 zraněných. Mezi mrtvými je nejméně šest cizinců. Policie zatkla devět mužů, které z útoků podezřívá. Dalších sedm jich bylo zabito a deset až 12 bojovníků se podle armády skrývá na několika místech ve městě.

:. Jeden z britských rukojmí, který se dostal na svobodu po akci v hotelu Oberoi Trident.foto: ČTK/AP

Indická média uvedla, že nejméně tři ze zatčených mužů patří k militantní islamistické skupině Laškare tajjaba, která má základnu v Pákistánu. Ta ale účast v útoku popřela. K útoku se přihlásili zcela neznámí Dekánští mudžáhidové.

Indické námořnictvo také zadrželo dvě pákistánské nákladní lodě, protože podle některých svědků připluli útočníci na rychlých člunech.

Spekulovalo se i o možnosti zapojení Al-Kajdy, podle odborníků však nemá akce její rukopis. Al-Kajda používá k útokům většinou sebevražedné atentátníky, kteří řídí nákladní auta plná výbušnin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám