Hlavní obsah

Na obsazených letištích v Thajsku vláda vyhlásila výjimečný stav

Novinky, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Thajský premiér Somčaj Vongsavat ve čtvrtek vyhlásil výjimečný stav na dvou letištích v Bangkoku, která jsou obsazena příznivci opozice. O výjimečném stavu vláda rozhodla na mimořádném zasedání ve městě Čiang Mai 570 kilometrů severně od Bangkoku. O výsledcích jednání informovala agentura Reuters.

Článek

Somčaj také kvůli obavě z možného puče vyzval armádu, aby ve čtvrtek zůstala v kasárnách. Média spekulují o tom, že se Somčaj chystá sesadit velitele armády, generála Anuponga Paočina. Ten ve středu požádal vládu o vypsání nových voleb.

Mluvčí vlády však chystané sesazení Anuponga popřel. „Kabinet neplánuje sesazení kohokoliv z vojenských velitelů,“ prohlásil mluvčí.

Vláda podle agentury AP také zvažuje možnost, že by v příštích 48 hodinách uvízlým turistům v nejnutnějších případech umožnila odlet z thajských vojenských základen do Singapuru nebo Malajsie.

Mezinárodní letiště Suvarnabhumi obsadili demonstranti v úterý, ve čtvrtek zahájili ještě blokádu starého letiště Don Muang.

Protestující, které vede opoziční mimoparlamentní strana Lidové spojenectví pro demokracii (PAD), už od srpna okupují sídlo vlády. V pondělí zahájili protestní blokádu parlamentu a ohlásili "konečnou bitvu“ proti vládě.
Demonstranti žádají odstoupení vlády, která je podle nich zkorumpovaná a jedná proti monarchii. Současný premiér Somčaj je podle nich jen prodlouženou rukou bývalého předsedy vlády Tchaksina Šinavatry, kterého v roce 2006 svrhl vojenský puč. Tchaksin, který je Somčajovým švagrem, zůstává v zámořském exilu. Před měsícem byl v Thajsku odsouzen ke dvěma letům vězení za korupci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám