Hlavní obsah

Piráti unesli další loď, majitel odmítl zaplatit výkupné

Novinky, DPA, BBC, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠO
Aktualizováno

Somálští piráti mají další kořist, v Adenském zálivu unesli jemenskou nákladní loď. Jde již o desáté plavidlo, unesené během sedmnácti dní. Piráti za propuštění lodi požadují dva milióny dolarů, vlastník lodi ale zaplatit odmítl.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Nezaplatíme pirátům ani deset centů,” řekl majitel lodi Attas Sálim Abúd agentuře DPA. Piráti s lodí odpluli k přístavu Eyl v autonomním státě Puntland na severu Somálska. Místní kmenoví vůdci už jsou na lodi a s únosci vyjednávají.

Loď byla unesena ve středu na cestě na ostrov Sokotra v Indickém oceánu, veze 570 tun oceli a stavebního vybavení. Na lodi je osm rukojmích, občanů Jemenu, Somálska a Tanzánie.

Únosci tankeru Sirius Star prý zatím o výkupné nepožádali

Brzké propuštění se zatím nedá předpokládat u uneseného tankeru Sirius Star, který kromě pětadvacetičlenné posádky veze i ropu za 100 miliónů dolarů. Mluvčí únosců, který si říká Daybad, popřel, že by piráti někdy určili přesnou výši výkupného. Zatím podle něj totiž neměli možnost vyjednávat s vlastníky tankeru, ale pouze s nedůvěryhodnými prostředníky.

"Samozřejmě, že jsme loď unesli kvůli výkupnému, teď ale nemáme s kým o něm vyjednávat,“ řekl Daybad. Dříve se přitom spekulovalo o sumách mezi 15 a 25 milióny dolarů.

Posádka Sirius Star je prý v pořádku

Posádka je zatím podle kapitána lodi v pořádku, únosci jim umožnili navázat kontakt s rodinami. "Členové posádky nejsou zajatci, mohou se po lodi volně pohybovat, mohou dokonce spát ve svých postelích. Jediné, co jim chybí, je svoboda k opuštění lodi,“ uvedl mluvčí pirátů.

Podle americké televize FOX News se v současnosti v rukou pirátů nachází patnáct lodí se třemi stovkami členů posádky. Celkem se letos somálští piráti pokusili unést 96 lodí, u 40 se únos podařil.

Zástupci vlastníků tankerů již vyzvali k ostřejšímu boji proti pirátům, k jejich porážce je podle nich třeba proti pirátům zasáhnout vojensky, a to i za pomoci letectva. Padají i návrhy o námořní blokádě Somálska válečnými loděmi, která by podle mnohých byla účinnější než hlídkování ve vodách Adenského zálivu a velké části Indického oceánu.
V oblasti v současné době hlídkují válečné lodě řady zemí, včetně NATO a Evropské unie. Velitelé si ale stěžují, že uhlídat tak rozsáhlou oblast je prakticky nemožné. Účast Aliance na blokádě však generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer odmítl s tím, že by ji nejdřív musela schválit OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám