Hlavní obsah

Thajská vláda se uchýlila do utajení, na její stoupence stříleli

– BANGKOK • Aktualizováno
Novinky, rei

V Thajsku v úterý pokračovaly protivládní protesty a situace se vyostřovala. Demonstranti obsadili i prozatímní sídlo vlády, letiště v Bangkoku, a vládu tak donutili uchýlit se do utajení. U letiště též demonstranti stříleli po vládních stoupencích.

Článek

O palbě na provládní skupinu informovaly agentury s odvoláním na televizní záběry z místa. Střelba byla odvetou za napadení vozidel aktivistů. Letiště muselo kvůli protestům přerušit provoz.

Thajská vláda v úterý zdůraznila, že zůstává plně funkční, odmítla ale oznámit, kde teď její členové pracují a scházejí se. Kabinet se chce vyhnout opakování potupných útěků svých členů zadními dveřmi z oficiálních sídel, napsala stanice NBC.

Protivládní aktivisté v pondělí oznámili „konečnou bitvu“ v tažení usilujícím o svržení kabinetu premiéra Somčaje Vongsavata, kterého považují za prodlouženou ruku jeho předloni svrženého předchůdce Tchaksina Šinawatry.

Protestující, vedení opoziční mimoparlamentní stranou Lidové spojenectví pro demokracii (PAD), okupují sídlo vlády již od srpna. Od pondělka znovu blokují cesty k parlamentu a letiště, kam se vláda dočasně přemístila.

Turbulence na politické scéně provázejí i problémy ekonomiky. Státní plánovací agentura v pondělí oznámila nejpomalejší růst HDP Thajska za poslední tři roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám