Hlavní obsah

MMF pomůže pákistánské ekonomice 7,6 miliardy dolarů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil v pondělí finanční půjčku krizí zasažené pákistánské ekonomice ve výši 7,6 miliardy dolarů (zhruba 150 miliard korun). Pákistán výpomoc potřebuje hlavně ke splácení dluhů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Půjčka má podpořit stabilizační program pákistánské vlády,“ citovala stanice BBC strohé prohlášení MMF. Pákistán bude mít okamžitě k dispozici 3,1 miliardy dolarů, další peníze bude moct čerpat v průběhu příštích 23 měsíců v závislosti na čtvrtletních vyhodnoceních.

Pákistánská vláda se půjčce od MMF snažila vyhnout, nakonec ale nenašla jiné zdroje. Zatímco představitelé fondu už několik týdnů hovořili o „námluvách“ z pákistánské strany, Islámábád dlouho „pakt s ďáblem“ popíral. V úterý pákistánský ministr financí a ekonomiky Hina Rabbání Khár uvedl, že půjčka je výhodná vzhledem k tomu, že ji MMF ničím nepodmínil.

Na Pákistán těžce dolehl zejména odliv kapitálu, pokles kurzu rupie (oproti dolaru o 22 procent) a vzestup cen ropy a potravin. Ekonomika země rostla v uplynulých letech o sedm až osm procent, většinou díky výdajům domácností.

MMF vyčlenil na pomoc zemím zasaženým finanční krizí 200 miliard dolarů. Předpokládá, že pomoc poskytne 24 zemím. Už ji schválil pro Ukrajinu, Maďarsko nebo Lotyšsko.

Reklama

Související články

Pákistán je bez peněz, obrátil se na MMF 

Mezinárodní měnový fond ve středu oznámil, že ho Pákistán požádal, aby mu pomohl s řešením hrozící platební krize a insolventnosti. Plán na posílení ekonomické...

Výběr článků

Načítám