Hlavní obsah

Nástupcem dalajlámy by už za jeho života mohl být třiadvacetiletý karmapa

Novinky, rei
DHARAMSÁLA

Tibetský duchovní vůdce dalajláma, který kvůli čínské invazi do Tibetu žije v exilu v Indii, zvažuje jmenovat svého nástupce už za svého života, aby s ohledem na nesmlouvavou kulturní politiku Číny zajistil pokračování tibetské buddhistické tradice. Mohl by se jím stát 23letý karmapa, napsal deník The Times.

Foto: Profimedia.cz

Sedmnáctý Gyalwa Karmapa

Článek

Nový tibetský vůdce by tak mohl být znám ještě před smrtí současného dalajlámy a narozením jeho vtělení. Karmapa je třetím nejvyšším mužem v tibetské buddhistické hierarchii, je považován za nejdéle vědomě se zrozujícího lámu a bývá označován jako živý buddha. Karmapa vyrostl v Tibetu, odkud Číňanům v roce 2000 uprchl do Indie.

Možnost jmenování regenta probírala minulý týden konference exilových Tibeťanů v indické Dharamsále, kde 73letý a v poslední době churavějící dalajláma od roku 1959 žije. Sněm jmenování nástupce před dalajlámovou smrtí podpořil, stejně jako dalajlámův požadavek autonomie Tibetu na Číně.

Nového dalajlámu tradičně vybírají přední tibetští mniši, kteří mají za úkol rozeznat signály od zemřelého posledního dalajlámy a identifikovat tak jeho převtělení. Současný dalajláma se narodil na východě Tibetu a jako 14. dalajláma byl identifikován ve svých dvou letech poté, co prošel zkouškami mnichů, během nichž také poznal věci svého předchůdce.

Tibeťané se obávají, že snaha dodržet tradice by mohla vést ke jmenování nového vůdce čínskou vládou.

Dalajláma

Dalajláma je titul nejvyššího představeného tibetské buddhistické školy Gelugpa, již založil učenec Congkhapa. Dalajláma je nejen náboženským, ale i politickým vůdcem Tibeťanů a tibetští buddhisté ho považují za vtělený projev bódhisattvy Avalókitéšvary.

Současný dalajláma je v pořadí čtrnáctým, jeho občanské jméno je Tändzin Gjamccho. Dalajlámou byl prohlášen v roce 1935 ve svých čtyřech letech. Od roku 1959 žije v Indii, kam uprchl před Číňany, kteří o osm let dříve Tibet vojensky obsadili.

Vzhledem k pokračující snaze Pekingu omezit vliv tradic a Tibet počínštit je ohrožen případný následovník dalajlámy. Když dalajláma v roce 1995 jmenoval jedenáctým pančenlámou (druhý nejvyšší duchovní) šestiletého Genduna Nyjmu, chlapec i s rodinou krátce nato zmizel a nikdo o něm už neslyšel. Čínské úřady záhy místo něj jmenovaly Gyaltsena Norbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám