Hlavní obsah

Saúdskoarabský král nabídl azyl vůdci Tálibánu

BERLÍN

Saúdskoarabský král Abdalláh údajně nabídl politický azyl vůdci radikálního hnutí Tálibán mullovi Muhammadu Umarovi. S odvoláním na sobotní zprávu německého týdeníku Der Spiegel to napsala agentura Reuters. Král se podle týdeníku k tomuto kroku rozhodl na základě tlaku afghánského prezidenta Hamída Karzáího a amerického prezidenta George Bushe.

Foto: Stephen Hird, Reuters

Azyl pro vůdce Tálibánu má být iniciativou afghánského prezidenta Hamída Karzáího.

Článek

Der Spiegel, který získal informace z nejmenovaného vládního zdroje v Kábulu, tvrdí, že Karzáí chce tímto způsobem pomoci uzavření míru v Afghánistánu. Od americké invaze, která v roce 2001 svrhla režim Tálibánu, tam proti sobě bojují vládní vojáci podporovaní mezinárodními jednotkami právě proti ozbrojencům tohoto radikálního islámského hnutí.

Umar se podle informací tajných služeb skrývá pravděpodobně v horách na afghánsko-pákistánských hranicích. Karzáí jemu i dalším představitelům hnutí nabídl imunitu v případě, že se Tálibán zapojí do mírových vyjednávání.

Jeden ze zástupců nejvyššího velitele Tálibánu mulla Brother ale tento týden řekl, že hnutí o podobné nabídky nestojí. "Chceme pokračovat v džihádu (svaté válce) proti zahraničním jednotkám a jejich afghánským otrokům," sdělil agentuře Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám