Hlavní obsah

V somálském přístavu se schyluje k bitvě o unesený tanker

Novinky, nka
MOGADIŠO

Do somálského přístavu Haradheere, u kterého kotví unesený saúdskoarabský tanker Sirius Star, vtrhly desítky rozzuřených islamistů a podle místních obyvatel se chystají zaútočit na piráty. Oznámila to v pátek agentura Reuters.

Foto: Reuters

Tanker Sirius Star

Článek

Piráti islámské bojovníky popudili tím, že unesli tanker patřící muslimům. "Saúdská Arábie je muslimskou zemí a únos její lodi je horší zločin než únos ostatních lodí,“ citovala agentura Reuters mluvčího islamistů. "Haradheere máme pod kontrolou a měli bychom něco udělat,“ dodal.

Piráti hrozí, že vyhodí tanker do povětří

Nyní panují obavy o pětadvacetičlennou posádku, kterou piráti stále zadržují na lodi. Pro somálské piráty je běžnou praxí unesenou loď zaminovat. Pravděpodobnost, že tanker Sirius Star vyhodí v případě útoku islamistů do vzduchu, je tak velice vysoká.

Jednotlivé skupiny islamistů mají v Somálsku k pirátům nejednotný přístup. Někteří islámští vůdci jejich praktiky odsuzují, zatímco jiní je za podíl na výkupném tolerují.

Tanker Sirius Star s nákladem dvou miliónů barelů ropy v ceně 100 miliónů dolarů piráti unesli v úterý. Zadržují i 25 členů jeho posádky, ve které jsou občané Filipín, Saúdské Arábie, Polska a Velké Británie. Únosci údajně požádali o výkupné ve výši 25 miliónů dolarů. Provozovatel lodi, společnost Vela International sídlíci v Dubaji, ale danou sumu nepotvrdil.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Námořní dopravci ve čtvrtek podle ČTK oznámili, že kvůli dramatické situaci u Afrického rohu poslali několik plavidel do Evropy nikoli Suezským kanálem, ale nechávají je obeplout Afriku kolem mysu Dobré naděje.

Reklama

Související články

VIDEO: Indové potopili loď somálských pirátů

Indické námořnictvo ve středu oznámilo, že jedna z jeho lodí potopila u somálských břehů útočící plavidlo pirátů. Indická loď s názvem Tabar piráty objevila...

Výběr článků

Načítám