Hlavní obsah

Somálští piráti vrátili dva tankery, dostali statisíce dolarů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOGADIŠO

Somálští piráti vydali zpět dva hongkongské tankery, které nedávno unesli v Adenském zálivu. Dostali za to nejméně 1,67 miliónu dolarů (přes 34 miliónů korun) výkupného. Informovala o tom ve čtvrtek americká stanice NBC.

Foto: Reuters

Somálští piráti mimo jiné stále zadržují ukrajinskou loď Faina s 33 tanky a další technikou na palubě.

Článek

Chemický tanker Great Creation unesli piráti 18. září. Právě za jeho vrácení vyinkasovali zmíněnou částku. Kolik dostali za druhé plavidlo Genius, jež unesli jen o osm dní po prvním, se neví. Piráti tak tento týden obdrželi na výkupném nejméně 4,17 miliónu dolarů (přes 85 miliónů korun). Počátkem týdne totiž vrátili unesený japonský tanker Stolt Valor. Dostali za to 2,5 miliónu USD.

Počet pirátských útoků ve vodách východně od Afriky roste. V sobotu ozbrojenci z Afrického rohu navíc obsadili obří saúdskoarabský tanker Sirius Star, převážející ropu v hodnotě 100 miliónů dolarů. Piráti za vrácení údajně požadují výkupné 25 miliónů dolarů.

Tanker Sirius Star na otevřeném mořifoto: Reuters

Somálští piráti zadržují u Eylu přes 200 rukojmí a přes tucet lodí. Je mezi nimi také ukrajinské plavidlo Faina s 33 tanky a další těžkou vojenskou technikou na palubě, kterou měl dostat Jižní Súdán. Vyjednávání s ukrajinskou stranou o výkupném se protahují. Částku 2,5 miliónu dolarů piráti odmítli, požadují osm.

Do oblasti vyslala své lodě Severoatlantická aliance a působí zde i jedna ruská korveta. Lodě tu mají i USA. Rusko ve čtvrtek oznámilo vyslání dalších lodí do nebezpečného regionu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám