Hlavní obsah

Austrálie plně osvobodí odsouzence z Guantánama

Novinky, rei
ADELAIDE

Australská policie oznámila, že nebude usilovat o prodloužení omezení pohybu pro bývalého vězně z amerického tábora Guantánamo Davida Hickse. Třiatřicetiletého Hickse uznal americký vojenský soud vinným z terorismu a muž si v Austrálii odseděl devět měsíců. Vězení opustil loni v prosinci pod podmínkou omezeného pohybu.

Článek

Někdejší pasák dobytka a kožešník se stal před lety pěšákem afghánského radikálního hnutí Tálibán. Od propuštění z vězení žil v domovské Jižní Austrálii, kde se na něj vztahovala omezení, v jejichž rámci se musel třikrát týdně hlásit na policii, nesměl v noci opouštět dům a měl zakázáno cestovat a používat telefon i internet. Platnost omezení má příští měsíc vypršet a policie uvedla, že jej neprodlouží.

Stalo se tak jen pár hodin poté, co Hicks vůbec poprvé oslovil přímo veřejnost, a to prostřednictvím krátkého videa organizace za lidská práva GetUp. V něm uvedl, že by rád „pokračoval v životě“, ale obává se prodloužení restrikcí.

Hicks se tak sedm let po zadržení v Afghánistánu stane zcela volným mužem. Po pěti letech strávených na Guantánamu před vojenským soudem přiznal, že prodělal výcvik u teroristů z Al-Kajdy a setkal se i s jejich nekorunovaným vůdce Usámou bin Ládinem.

Hicks tvrdí, že ho na Guantánamu mučili, ale ještě není připraven svůj příběh vyprávět.

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám