Hlavní obsah

Somálští piráti si užívají luxusu, za tanker chtějí 25 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Občanskou válkou zmítané Somálsko, které je bez fungující vlády, patří k nejchudším zemím světa, lidé se tam dožívají v průměru jen 46 let a trpí nouzí. Piráti, kteří unášejí kvůli výkupnému lodě, si ale žijí v luxusu, staví si domy z kamene, jezdí v drahých autech, někdy si dokonce najímají cateringové společnosti. Za unesený saúdskoarabský ropný tanker a jeho posádku teď požadují výkupné 25 miliónů dolarů.

Foto: Reuters

Unesený tanker Sirius Star zakotvil u Haradhere

Článek

"Požadujeme 25 miliónů dolarů od saúdských majitelů tankeru. Nechceme diskuse, které se pak táhnou donekonečna, abychom vyřešili tuhle záležitost," prohlásil v telefonickém rozhovoru s AFP jeden z pirátů Mohamed Siad, který je prý na palubě uneseného plavidla kotvícího u somálského přístavu.

"Saúdové mají deset dní na splnění požadavku. Pokud ho nesplní, pak budeme postupovat způsobem, který může být zničující," dodal Siad bez bližšího vysvětlení.

Pobřeží z pirátů žije

Z pirátství profitují i přístavy jako Eyl, Bossaso a Haradhere, u kterého zakotvil unesený tanker s ropou za 100 miliónů dolarů. Když byla loď unesena, obyvatelé města to oslavovali a obchodníci rozdávali cigarety, jídlo a vychlazenou sodovku.

Ostatně piráti si v obchodech berou sami co potřebují bez placení. Obchodníkům to však příliš nevadí, říká majitelka obchodu Zahra Šajch Dáhir. "Oni závisí na nás a my z nich profitujeme. Vždycky si berou věci, aniž by platili, a my si to zapisujeme do knihy dluhů. Později, když dostanou výkupné, tak nám dají hodně."

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Města, v jejichž ulicích jezdí piráti v offroadech, se překvapivě rychle rozvíjejí, vznikají v nich restaurace i internetové kavárny a mnozí obyvatelé si kupují generátory, takže si mohou dopřát luxus na východě Afriky nevídaný - mít elektřinu po celý den.

To vše díky penězům spadlým z nebe, a to doslova. Výkupné se často shazuje z helikoptér. Někdy ale taky v nepromokavých obalech do moře plného žraloků. Piráti pak za pomoci nejnovějších strojů na počítání peněz, jaké jsou v bankách, přepočítávají sumu a ještě kontrolují, zda jsou bankovky pravé.

Ani ty není těžké získat z Dubaje, Nairobi nebo Džibuti, tvrdí pirát Adin Jusúf z Eylu, který poskytl rozhovor agentuře AP přes vlastní vysílačku. Vazby tam mají. Občas si dokonce najímají cateringové společnosti, aby připravovaly západní jídla.

Piráti samozřejmě riskují, ale místní obyvatelé jsou přesvědčeni, že přidat se k nim je sázkou na lepší život. V oblasti sice působí lodě amerického námořnictva, ale málokterá si dovolí zasáhnout, aby nebyl ohrožen život rukojmí.

Pirátství ekonomiku země poškozuje, tvrdí OSN

Podle generálního tajemníka OSN Pan Ki Muna ale piráti poškozují už tak slabou somálskou ekonomiku a zhoršují humanitární krizi v zemi.

Pirátství podle Pana výrazně poškodilo somálský zahraniční obchod a přispělo k dalšímu zvýšení inflace. Ta u pohonných hmot dosahuje meziročně 170 procent, u základních potravin dokonce 250 procent. Rostoucí ceny přispěly i ke zvýšení počtu Somálců závislých na humanitární pomoci na 3,2 miliónu proti lednovým 1,8 miliónu.

Somálští piráti podle generálního tajemníka unesli od začátku roku 65 lodí a na výkupném získali 25 až 30 miliónů dolarů (510 až 610 miliónů korun).

:. Indický kapitán popisuje potopení pirátské lodi.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Indové potopili loď somálských pirátů

Indické námořnictvo ve středu oznámilo, že jedna z jeho lodí potopila u somálských břehů útočící plavidlo pirátů. Indická loď s názvem Tabar piráty objevila...

Výběr článků

Načítám