Hlavní obsah

VIDEO: Indové potopili loď somálských pirátů

Ha´arec, Novinky, DPA, ČTK, BBC, nka, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Indické námořnictvo ve středu oznámilo, že jedna z jeho lodí potopila u somálských břehů útočící plavidlo pirátů. Indická loď s názvem Tabar piráty objevila asi 500 kilometrů jižně od Ománu.

Foto: Vivek Prakash , Reuters

Pirátské únosy zahraničních lodí i s posádkou jsou u somálského pobřeží poměrně časté.

Článek

Na výzvu k zastavení piráti odpověděli výhrůžkami, že indickou loď vyhodí do vzduchu. Indové zahájili palbu, na pirátské lodi se ozvala exploze a loď se potopila. Piráti se pak pokusili uniknout na dvou motorových člunech, jeden z nich později indičtí námořníci objevili prázdný, druhému se podařilo zmizet.

Jen za letošní rok piráti podle britských odborníků na výkupném vybrali odhadem až 30 miliónů liber (téměř miliardu Kč). Celkem letos somálští piráti zaútočili na 92 plavidel a 36 z nich se zmocnili. Zhruba desítka lodí je stále v jejich moci a společně s nimi asi 200 rukojmích.

Oblast mezi pobřežím východní Afriky a Adenským zálivem je jednou z nejnebezpečnějších na světě, letos se stala dějištěm třetiny všech pirátských útoků. Somálsko od roku 1991 nemá funkční vládu a je zmítáno občanskou válkou.

Posádka saúdskoarabského tankeru, který byl unesen o víkendu, je podle posledních zpráv v pořádku, uvedla CNN. "Komunikujeme s jejich rodinami a pracujeme na jejich návratu," řekl prezident Dubajské Mezinárodní plavby Salah Kaaki. Byla to zatím největší kořist pirátů, tanker vezl ropu za více než 100 miliónů dolarů.

:. Tanker Sirius Starfoto: Reuters

Saúdové jednají o výkupném

Vlastníci saúdskoarabského tankeru Sirius Star, který se o víkendu stal v Indickém oceánu kořistí somálských pirátů, začali jednat s únosci o možném výkupném. Podle dubajské televize Al-Arabíja to oznámilo saúdské ministerstvo zahraničí.

Vyjednávání potvrdil i jeden z pirátů Fara Abd Džami, který nechal televiznímu kanálu Al-Džazíra doručit videonahrávku se svým prohlášením. "Vyjednavači jsou na palubě tak i na pevnině,“ řekl Džami s tím, že jakmile bude konečná suma dohodnuta, bude doručena v hotovosti přímo k tankeru. Unesená loď s nákladem ropy za sto miliónů dolarů (2,04 mld. Kč) a 25 členy posádky mezitím zakotvila poblíž somálského Harardhere.

Suma, kterou piráti za svou dosud největší kořist požadují, nebyla zveřejněna. Britská BBC hovoří o 200 miliónech dolarů, což ale nikdo další nepotvrdil.

Saúdský ministr zahraničí princ Saúd al-Fajsal označil únos tankeru za "šokující“ a požadoval "drastická“ opatření proti somálským pirátům.

Piráti unesli další loď

Somálští piráti unesli v Adenském zálivu ve středu další plavidlo, tentokrát řeckou nákladní loď. Oznámila to asociace východoafrických námořních přepravců s tím, že je to již osmé plavidlo, které unesli za posledních 12 dní.

Podle deníku Times únosci požadují výkupné, zatím ale nezveřejnili přesnou částku. “Vyjednavači jsou na lodi i na souši. Jakmile se dohodnou na výkupném, odvezeme ho v hotovosti na tanker,” řekl zásupce pirátů televizi Al-Džazíra. “Peníze si přepočítáme a máme i přístroje, které odhalí padělky,” pokračoval.

Řecké lodi se piráti zmocnili v úterý navzdory tomu, že v oblasti hlídkují strážní lodě mnoha zemí, včetně Severoatlantické aliance. Ve stejný den unesli také hongkongskou nákladní loď vezoucí obilí do Íránu.

"Piráti nám vzkazují, že si mohou dělat co chtějí," komentoval nový únos mluvčí asociace východoafrických zemí Andew Mwangura, podle něhož je na palubě řecké lodi 23 až 25 členů posádky. Další podrobnosti neuvedl.

Reklama

Související články

Somálské vody jsou nejnebezpečnější na světě

Somálské teritoriální vody jsou nejnebezpečnější na světě, oznámil ve čtvrtek Mezinárodní námořní úřad (IMB). Přes šedesát z téměř dvou set letošních případů...

Výběr článků

Načítám