Hlavní obsah

Vietnam protestuje proti přerušení udělování českých víz

– HANOJ

Vietnamské ministerstvo zahraničí vyzvalo českou vládu, aby znovu zvážila rozhodnutí pozastavit udělování víz vietnamským občanům do konce roku. Napsala to v úterý agentura Nová Čína s odvoláním na vietnamskou tiskovou agenturu.

Článek

Česká ambasáda v Hanoji přestala vydávat víza Vietnamcům počátkem týdne. Podle informací České televize tak učinila kvůli obavám z nárůstu organizovaného zločinu ve vietnamské komunitě v ČR a údajným nečistým praktikám při udělování víz.

Podle prohlášení vietnamského ministerstva zahraničí je ale postup českého velvyslanectví v rozporu s předchozími dohodami. "Přejeme si, aby v zájmu vztahů mezi oběma zeměmi česká vláda přehodnotila toto rozhodnutí," citovala agentura AFP z prohlášení ministerstva, umístěného na jeho internetových stránkách.

Vietnam a Česká republika mají tradičně přátelské vztahy a dobrou spolupráci v mnoha oblastech, připomíná mluvčí ministerstva a zdůrazňuje nedávná setkání "vysokých představitelů" a "aktivní přínos" Vietnamců pro země, které je přijmou.

Vláda jedná o materiálu ohledně trestné činnosti 

Ministr vnitra Ivan Langr pozastavené vydávání víz oficiálně nepotvrdil s odkazem na neveřejný charakter vládního jednání. Připustil jen, že vláda projednávala materiál, který se týká problematiky závažné trestné činnosti, páchané příslušníky vietnamské komunity. Ta se týká například na padělání značkového zboží, daňových úniků a pěstování marihuany ve velkém.

V Česku tvoří Vietnamci třetí největší menšinu. V roce 2007 podle českého ministerstva zahraničí obdržela česká diplomatická mise v Hanoji 14 000 žádostí o víza k dlouhodobému pobytu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám