Hlavní obsah

Tálibán odmítl nabídku Karzáího na mírová jednání

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Afghánské povstalecké hnutí Tálibán odmítlo nabídku prezidenta Hamída Karzáího na poskytnutí všestranné ochrany pro vůdce fundamentalistů mullu Muhammada Umara, jestliže by se zúčastnil mírových rozhovorů. „Jsme v bezpečí a nemáme žádnou potřebu bezpečnostních záruk,“ řekl podle listu The Daily Telegraph vysoký představitel Tálibánu.

Foto: Stephen Hird, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

„Budeme pokračovat v naší svaté válce proti zahraničním vojákům a jejich afghánským otrokům,“ dodal.

Citovaný představitel dále řekl, že dokud budou v zemi přítomny cizí vojenské jednotky, nejsou mírové rozhovory možné, protože by - jak dodal - nepřinesly žádné výsledky. „Problémem Afghánistánu jsou zahraniční vojáci,“ zdůraznil.

Karzáí předtím nabídl šéfovi Tálibánu, že je ochoten „udělat cokoli“, aby zajistil jeho bezpečnost, pokud by projevil ochotu k jednání.

Koaliční jednotky vedené Spojenými státy zatkly mezitím 14 povstalců, mezi nimi i jednoho velitele Tálibánu. Šest z nich bylo zadrženo v provincii Kapisa severně od Kábulu a dalších osm v regionech Ghazní a Paktíja. Oznámilo to v úterý velení amerických sil v Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám