Hlavní obsah

Japonští velrybáři opět vyrazili lovit do Antarktidy, tentokrát tajně

Právo, BBC, aa
TOKIO

Bez obvyklých slavnostních ceremonií vyrazila v neděli japonská velrybářská flotila na každoroční lov kytovců do antarktických vod. Podle státní rybářské agentury se tak stalo "z bezpečnostních důvodů“. Plovoucí konzervárna Nishin Maru a flotila harpunářských lodí vypluly včera z přístavu Innošima u Hirošimy.

Článek

Úřady potvrdily, že plánovaný úlovek má být stejný jako loni. Kvůli protestům ekologických aktivistů a poruchám na lodích flotily však Japonsko ulovilo jen necelou polovinu z předpokládaných 935 plejtváků ostronosých a 50 plejtváků myšoků.

"Vědecké důvody"

Tokio je sice členem Mezinárodní velrybářské komise, která od roku 1986 na komerční lov velryb uvalila moratorium, ale asi tisícovku velryb dál každoročně usmrtí údajně z vědeckých důvodů. Ochranáři to zpochybňují s tím, že Tokio žádné významné poznatky nezveřejňuje a většina masa z úlovků se veřejně prodá v místních obchodech a restauracích.

Protestní, často velmi riskantní akce aktivistů organizace Greenpeace stejně jako důstojnější, ale stejně rozhodné aktivity organizace Sea Shepherd nepřinášejí v Japonsku změny veřejného mínění. Podle nedávných průzkumů sice pokles počet Japonců trvajících na lovu velryb z 35 na 31 procent, počet odpůrců se ale během dvou let nezměnil a zůstává na 25 procentech. Mírně ale stoupají hlasy pro omezení lovu jen na okolí Japonského souostroví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám