Hlavní obsah

Indonésii zasáhlo zemětřesení, oběti nejsou hlášeny

JAKARTA

Dvě silná zemětřesení o síle 7,7 respektive šest stupňů Richterovy škály v neděli postihla pobřeží indonéského ostrova Sulawesi. Místní úřady vydaly varování před vlnami cunami, které ale zanedlouho odvolaly. Oznámil to americký geofyzikální ústav (USGS).

Foto: Reuters

Indonésii v nedávné minulosti sužovaly zemětřesení a záplavy.

Článek

Epicentrum zemětřesení bylo 138 kilometrů severozápadně od metropole Sulawesi Gorontalo. Podle USGS otřesy vycházely z hloubky 21 kilometrů.

První záchvěvy přístroje ho zaznamenaly v pondělí 01:02 místního času (neděle 18:02 SEČ). Nedlouho poté se ve stejné oblasti Gorontalo ozvaly další otřesy o síle šest stupňů Richterovy stupnice. Podle místních obyvatel byly otřesy cítit více než dvě minuty. Lidé začali v panice vybíhat z domů na ulici. Zatím nejsou hlášeny oběti na životech ani škody.

Tichomořské středisko pro varování před vlnami cunami uvedlo, že zemětřesení by mohlo vyvolat ničivé vlny cunami až do vzdálenosti tisíce kilometrů od epicentra. Úřady ale zanedlouho varování odvolaly.

Indonésie, která leží v seismicky aktivní oblasti, minulé úterý uvedla do provozu nový systém varování před ničivými vlnami cunami. Systém by měl za pomoci vyspělých technologií zabránit opakování katastrofy z roku 2004, kdy při mohutném zemětřesení a v následných vysokých vlnách dorážejících na pobřeží států Indického oceánu zahynulo odhadem 170 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám