Hlavní obsah

KLDR oznámila, že uzavře hranice s Jižní Koreou

– PCHJONGJANG
BBC, nka, AFP

Korejská lidově demokratická republika ve středu oznámila úmysl zavřít od 1. prosince svoji hranici s Jižní Koreou. Uzavření oficiální severokorejská tisková agentura KCNA odůvodnila tím, že "konfliktní chování" jižního souseda "překročilo bezpečnou hranici".

Článek

Podle oficiálního prohlášení jde o "první krok“, který země podniká v reakci na údajnou neschopnost Jižní Koreje dodržovat vzájemné dohody z let 2000 a 2007. Podle KCNA by "jihokorejští loutkoví představitelé nikdy neměli zapomínat na to, že současné vztahy obou zemí jsou na klíčové křižovatce mezi existencí a naprostou rozlukou“.

Blokáda ostře hlídané hranice se podepíše na činnosti průmyslového komplexu v Kesongu na území KLDR, kde si prací v jihokorejských továrnách vydělává na živobytí na 32 tisíc Severokorejců. Komplex, financovaný Jižní Koreou, nyní zřejmě přestane fungovat. Jihokorejský ministr pro sjednocení Kim Ha-džung však slíbil, že vláda udělá vše pro to, aby komplex v Kesongu nemusel být uzavřen.

Nový jihokorejský prezident vůči KLDR přitvrdil

Uzavření hraničních přechodů je důsledkem napjatých vztahů mezi oběma zeměmi. Ty se výrazně zhoršily od února, kdy se prezidentského postu v Jižní Koreji ujal konzervativec I Mjong-bak. Nový prezident se rozhodl skoncovat s politikou usmiřování a oproti svým předchůdcům nastolil vůči KLDR tvrdší kurz s cílem donutit komunistickou zemi upustit od jaderného programu.

Omezení štědrých jihokorejských dotací ovšem není jediným zklamáním pro severokorejské mocipány. V poslední době je také popudily četné spekulace jihokorejské tajné služby o smrti vůdce Kim Čong-ila, které čile přebírají světová média. Dobrým vztahům nepřidala ani distribuce antikomunistických letáků na území Severní Koreje, kterou provádějí jihokorejští aktivisté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám