Hlavní obsah

OBRAZEM: Pákistánský sebevrah útočil u stadiónu, kde bylo 30 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD
Aktualizováno

Čtyři mrtvé a třináct zraněných si v úterý vyžádal útok sebevražedného atentátníka v pákistánském Péšaváru. Nálož na těle odpálil před stadiónem, kde právě skončily sportovní hry mezi jednotlivými pákistánskými provinciemi. Dvacetiletý atentátník, který při explozi zahynul, odpálil nálože ve chvíli, kdy ze stadiónu odcházel guvernér.

Foto: Ali Imam, Reuters

Auto poškozené výbuchem v Péšaváru

Článek

"K výbuchu došlo u východu ze sportovního komplexu, kde právě skončil závěrečný ceremoniál soutěží mezi týmy jednotlivých regionů," řekl policejní představitel. Jeho útok si vyžádal nejméně čyři mrtvé a třináct zraněných. Guvernér vyvázl nezraněn.

Není ale jasné, zda cílem útoku byl politik nebo diváci a jak útok proběhl. Před vchodem stadiónu zůstalo stát prostřílené červené auto, jako by se policisté pokoušeli zastavit řidiče, jedoucího do areálu.

:. Vozidlo atentátníka před před vjezdem na stadiónfoto: ČTK/AP

Meziprovinční hry jsou v zemi velmi populární, na stadiónu bylo mezi 25 až 30 tisíci diváky.

Péšavár je správním střediskem pákistánského Severozápadní hraniční provincie, kde jsou aktivní islámští radikálové z hnutí Tálibán.

:. Policisté u vozidla atentátníka.foto: ČTK/AP

Pákistánský Tálibán se zmocnil vozidel humvee pro armádu USA

Radikálové z pákistánského Jižního Vazíristánu se v pondělí zmocnili třinácti kamiónů, které vezly vozidla a další náklad pro zahraniční jednotky působící na území sousedního Afghánistánu.

Asi šedesát maskovaných fundamentalistů si na konvoj počíhalo v horském průsmyku Chajbar, oddělujícím Pákistán od Afghánistánu. Později pózovali na fotografiích před dvěma americkými obrněnými vozidly humvee a několika unesenými kamióny. Drží v rukou transparent, jímž se hlásí k vůdci pákistánského Tálibánu Baitulláhovi Mahsúdovi.

Zatím není nic známo o osudu většiny z 26 unesených lidí. Tři kamióny a jejich řidiče únosci po vyložení obilí údajně propustili.

:. Pákistánští radikálové pózují u jednoho ze získaných vozidel humvee. foto: Reuters

Pákistánská armáda chystá proti únoscům vojenskou operaci. Bezpečnostní oddíly zablokovaly silnice v oblasti, zapojily se již také vrtulníky a na místo byla vyslána pěchota. "Plánujeme zátah... Musíme obrněná vozidla získat zpátky, nebo je aspoň zničit," řekl vysoký vládní činitel okresu Chajbar.

Letos byly již v severozápadním Pákistánu ukradeny čtyři americké helikoptéry, které byly převáženy z Afghánistánu do Karáčí. Minulý měsíc bylo napadeno v průsmyku 24 vozidel včetně cisteren s palivem.

Řidiči uvádějí, že na výpalném a poplatcích za průjezd kmenovými územími ročně zaplatit asi 5000 dolarů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám