Hlavní obsah

Barmský protivládní blogger dostal dvacet let vězení

Novinky, BBC, rei
RANGÚN

Porota v Rangúnu v pondělí odsoudila ke dvěma desítkám let za mřížemi 28letého bloggera, který na internetu zveřejnil karikaturu barmského vůdce, generála Thana Šweie. Další dva lidé dostali za opozici vůči režimu vojenské junty tresty vězení v délce dvou let.

Foto: Archiv, Právo

Blogger karikoval barmského vůdce, generála Thana Šweie.

Článek

Nay Latt si má trest odpykat v rangúnské věznici, stejně jako jeho kolegové, z nichž jeden trest dostal za báseň, jejíž strofy vždy začínaly slovy: „Generál Than Šwei je poblázněný mocí“.

Latt byl zatčen v lednu. Porota ho odsoudila k patnácti letům za porušení zákona o elektronice, dvěma rokům za plašení veřejnosti a třem a půl roku za překročení zákona o videu a obrazovém materiálu. Jeden z přestupků se měl týkat držení zakázaného videa.

Vláda trestem umlčela autora, jehož deníky na internetu v uplynulém více než roce přinášely cenná svědectví o dění v zemi, do jejíž záležitostí vojenská junta nenechá nikoho se vměšovat.

O trestu informovala bloggerova matka Aye Than, kterou k soudu nepustili, stejně jako synovu obhájkyni, která byla odsouzena na čtyři měsíce za pohrdání úřady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám