Hlavní obsah

V Indonésii popravili tři atentátníky, tisíce lidí je chtělo vidět

V Indonésii v sobotu popravili tři vězně, odsouzené za atentáty na indonéském ostrově Bali v roce 2002. Při atentátech tehdy zahynuly více než dvě stovky lidí. Na mrtvá těla teroristů se v neděli přišly podívat tisíce lidí.

Foto: Beawiharta, Reuters

V Indonési popravili tři teroristy (v pozadí na plakátu).

Článek

Islámští radikálové Imam Samudra, Amrozi a Mukhlas, známý také jako Ali Gufron, byli zastřeleni krátce před půlnocí místního času v ostrovním vězeňském zařízení s maximální ostrahou Nusakambangan u jižního pobřeží Jávy, uvedla televize TV One s odvoláním na oficiální zdroj.

Popravení odsouzenci, kteří byli členy muslimské teroristické organizace Jemaah Islamiyah, byli v roce 2003 odsouzeni k trestu smrti jako hlavní strůjci bombových útoků na noční klub na Bali. Při nich zahynulo 202 lidí, včetně 88 australských turistů. Obhájcům teroristů se ale dlouho dařilo prostřednictvím různých právních kliček výkon hrdelního trestu zdržovat.

Bez lítosti, bez milosti 

Poté, co indonéský nejvyšší soud zamítl jejich odvolání, všichni tři odsouzenci odmítli požádat o milost indonéského prezidenta Susila Bambanga Yudhoyona s tím, že chtějí zemřít jako mučedníci. Nikdy neprojevili lítost nad smrtí nevinných civilistů a vyhrožovali, že budou pomstěni. Výkon popravy byl pak stanoven na začátek listopadu, bez zveřejnění přesného data.

K odvrácení případné odvety indonéská vláda v posledních dnech posílila bezpečnostní opatření kolem všech citlivých míst, například u některých ambasád v Jakartě a na ostrově Bali, který je hlavním turistickým cílem v Indonésii. Austrálie vyzvala své občany aby se preventivně vyhnuli cestám do Indonésie v tomto období, k obezřetnosti vyzvaly Američany také Spojené státy.

Za dva koordinované útoky z 12. října 2002 bylo odsouzeno k trestům vězení dalších 33 osob, čtyři z nich na doživotí.

Těla teroristů přilákaly tisíce lidí

Ulice města Tenggulun, odkud pocházejí Amrozi a Mukhlas, lemovali lidé skandující "Bůh je veliký". Několik desítek radikálů se krátce střetlo s policií a zranilo jednoho příslušníka bezpečnostních sil.

V Serangu bylo tělo Imama Samudry převezeno do místní mešity, kde se na něj přišlo podívat asi tisíc lidí. Někteří s pěstí zdviženou do vzduchu vzývali Alláha, ale mnozí vypadali jen jako zvědaví diváci, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám