Hlavní obsah

VIDEO: Japonci s roboty cvičili proti teroristům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonská metropole byla v pátek svědkem svého doposud největšího protiteroristického cvičení, jehož cílem bylo prokázat připravenost na pořádání letních olympijských her v roce 2016. Tokio má obavy, že jeho kandidátské šance se podstatně snížily po zvolení Baracka Obamy novým americkým prezidentem. Dalším kandidátským městem je totiž Chicago, kde Obama léta žije.

Článek

V centru Tokia dnes tisícovka členů armády, námořnictva, pobřežní stráže, policie a záchranných sborů předvedla, jak by si poradila s explozí jaderné bomby v konferenčním centru.

Policisté se slanili z vrtulníku a uprostřed oblaku kouře vytvořeného falešnou palbou přemohli skupinu mužů v kuklách. Záchranáři v plynových maskách se mezitím věnovali skupině "obětí", zatímco plavidlo japonského námořnictva bylo přichystané evakuovat zraněné.

"Chtěli jsme ukázat, že si umíme poradit s jakoukoli katastrofou," prohlásil důstojník japonské armády Rikija Kondo, zodpovědný za řízení krizových situací, a vyjádřil naději, že toto poselství uslyší celý svět.

Podle Konda byla likvidace špinavé bomby vybrána pro relativní pravděpodobnost jejího odpálení vzhledem k tomu, že v různých zemích dochází ke krádežím radioaktivního materiálu.

Japonská metropole získala v červnu nejvyšší známky při hodnocení technické připravenosti a sází také na svou bezpečnost.

"Když porovnáme Tokio s jinými světovými velkoměsty, můžeme hrdě prohlásit, že výrazným rysem Tokia je jeho bezpečnost," uvedl ve svém dnešním prohlášení tokijský guvernér Shintaró Išihara. "Tokio bude nejbezpečnějším městem na světě," dodal.

Soupeři Tokia, jež pořádalo v roce 1964 první olympijské hry v Asii, jsou vedle Chicaga také Madrid a Rio de Janeiro. Organizátor olympiády 2016 bude znám příští rok v říjnu na kongresu Mezinárodního olympijského výboru v Kodani.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám