Hlavní obsah

Afghánští úředníci usnadnili útok Tálibánu na vojáky USA

Právo, BBC, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Guvernér a šéf policie v jednom z okresů afghánské provincie Kunar stáli v pozadí nejkrvavějšího útoku Tálibánu na americké jednotky od roku 2001, odhalili američtí vyšetřovatelé. Při červencové akci islamistů zahynulo devět amerických vojáků.

Článek

Oba nejmenovaní vládní úředníci a místní policie věděli o přepadu mezinárodních jednotek, chystaném tálibánskými ozbrojenci, ale nezasáhli, tvrdí 42stránková vyšetřovací zpráva, citovaná listem The International Herald Tribune.

Masivní raketový a minometný útok proti základně mezinárodních sil v horské vesnici Wanat si kromě životů devíti Američanů vyžádal zranění téměř poloviny ze sedmdesátičlenné posádky sil ISAF.

Po dvoudenním ostřelování a přes úspěšný letecký protiútok, který údajně zlikvidoval až 50 ze dvou stovek útočících Tálibánců, musely mezinárodní síly ze svých pozic ustoupit. Protivládní síly tak upevnily své pozice v okrese ležícím na strategicky významné afghánsko-pákistánské hranici.

„Okresní guvernér a velitel policie by měli být odvoláni, ne-li zatčeni a povoláni k zodpovědnosti,“ cituje ze zprávy BBC. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám