Hlavní obsah

Třináctiletou Somálku ukamenovali za cizoložství

DPA, vpl, hyp
KISMAYO

Dívce, kterou 27. října ukamenovali za cioložství v somálském přístavním měste Kismayo, nebylo 23 let, jak původně informovala místní média, ale pouhých třináct. Amnesty International to potvrdil otec dívky.

Foto: Stringer, Reuters

Islámští bojovníci si uchovávají vliv v mnoha somálských regionech.

Článek

Desítky mužů ukamenovaly 27. října Aišu Ibrahim Duhulovou na stadionu v přístavním městě Kismayo před zraky tisíců diváků, uvedly v sobotu s odvoláním na očité svědky organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) a somálská média. Dívka byla obviněna z cizoložství poté, co řekla, že ji znásilnili tři muži.

Místní média původně informovala, že oběti bylo 23 let, přičemž někteří novináři se odvolávali na fyzický zevnějšek dívky. Její otec však AI potvrdil, že Aiše bylo pouhých 13 let. Rodina se snažila své dítě před smrtí bránit.

„Dívka zemřela příšernou smrtí na rozkaz ozbrojených opozičních skupin, které v současnosti kontrolují Kismayo," upozornil David Copeman z AI.

Somálsko s přibližně osmi milióny obyvatel patří k nejchudším státům světa, ale i k zemím s největším násilím.Od pádu diktatury v roce 1991 postrádá fungující vládu, takže místní vojenští velitelé bojují jeden proti druhému.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám