Hlavní obsah

Indickým státem Ásám otřásla série osmnácti výbuchů

CNN, Novinky, DPA, BBC, rei
GAUHÁTÍ
Aktualizováno

Severovýchodním indickým státem Ásám ve čtvrtek otřáslo až osmnáct bombových výbuchů. Většinu z nich zaznamenali v krátkém sledu v hlavním městě Gauváháti. Exploze si vyžádaly nejméně 61 mrtvých. Alespoň 300 lidí je zraněných, mnozí vážně.

Článek

Bomby explodovaly ve čtyřech distriktech. Místní televize přinesly záběry záchranářů mezi spálenými vraky aut a zuhelnatělými těly. Nad hlavním městem se vznášel hustý černý kouř.

Jeden z atentátů v Guváháti zasáhl přísně střeženou zónu, v níž se nachází soud, vládní úřady a sídla vysokých policejních činitelů. Většina dalších útoků byla namířena proti tržištím a udála se v Guváháti. Agentura AFP uvedla, že tři desítky zraněných lidí jsou v kritickém stavu.

:.Většina bomb explodovala v Guaváháti.foto: ČTK/AP/Anupam Nath

K odpovědnosti se zatím nikdo nepřihlásil. Úřady podezřívají muslimské separatisty, včetně těch z Národně demokratické fronty Bódska (NDFB). Tato organizace bojuje za samostatný stát pro Bódy, kteří tvoří 13 procent ze 26 miliónů obyvatel Ásámu. Tamní vláda s nimi bojuje už desetiletí. Jen za uplynulý měsíc si boje vyžádaly nejméně 47 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám