Hlavní obsah

Afghánistán a Pákistán chtějí jednat s povstalci, včetně Tálibánu

Právo, DPA, nek
ISLÁMÁBÁD

Afghánská a pákistánská vláda se dohodly, že začnou vyjednávat s fundamentalistickým hnutím Tálibán a dalšími povstaleckými skupinami. Zprostředkovatelem mají být kmenové rady starších, takzvaná malá džirga, které v obou zemích zajistí kontakty s rebely.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Konflikt v Afghánistánu už má přes čtyři tisíce obětí.

Článek

Dohodu oznámil šéf afghánských vyjednavačů Abdullah Abduhlah v Islámábádu. Na výslovný dotaz, zda do rozhovorů budou zahrnutí také zástupci Tálibánu, odpověděl: „Ano, bude se to týkat všech, kteří jsou do nynějšího konfliktu zapojeni.“

Oblasti na afghánsko-pákistánské hranici slouží Tálibánu a dalším povstaleckým skupinám jako útočiště. Vzhledem k přetrvávajícímu násilí v Afghánistánu se pro vyjednávání s Tálibánem vyslovili i někteří zástupci západních zemí.

Podle nadace Asia Foundation jsou Afghánci stále pesimističtější co se týče budoucnosti jejich země. 32 procent z nich se domnívá, že se Afghánistán ubírá špatným směrem.

Loni si to myslelo jen 24 procent a předloni 21 procent. Naproti tomu jen 38 procent Afghánců nyní soudí, že jejich země kráčí správným směrem. V roce 2007 to bylo 44 procent a v roce 2006 dokonce 64 procent.

 Více mrtvých a nedostatek potravin

Situace uplynulých měsíců se vyznačuje podstatně vyšším počtem civilních i vojenských obětí, citelným nedostatkem potravin, rostoucí inflací a nezaměstnaností. Studii, která byla provedena na základě dotazování více než 6500 lidí po celé zemi, financovaly USA.

Podle internetového serveru www.icasualties.org/oef zahynulo v Afghánistánu od roku 2001 už přes tisíc zahraničních vojáků, z toho nejvíce Američanů - 625. Následují Britové (121) a Kanaďané (97), Němci (28), Španělé (23) a Francouzi (22). Tři oběti má také ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám