Hlavní obsah

VIDEO: Při zemětřesení v Pákistánu 160 mrtvých, počet obětí ještě poroste

ISLÁMÁBÁD
Aktualizováno

Jihozápadní Pákistán postihlo ve středu časně ráno zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály. V oblasti nedaleko hranic s Afghánistánem zatím záchranáři vyprostili z trosek domů 160 mrtvých. Úřady se obávají, že počet mrtvých bude ještě stoupat.

Foto: TV, Reuters

Článek

Otřesy půdy, které zasáhly oblast ležící asi 70 kilometrů severovýchodně od správního střediska provincie Balúčistán Kvéty, srovnaly se zemí stovky domů. Otřesy vycházely z hloubky 10 kilometrů.

"Naši záchranáři stále pracují, ve vesnicích v okrese Ziarat jsme přitom už vyprostili 160 těl," oznámil regionální představitel Dilavar Chán. "Máme tu spoustu zraněných lidí, přesné počty zatím nemůžeme říct. Stovky hliněných domů se zřítily," dodal. V okrese žije asi 50 000 lidí.

Již předtím informoval o nejméně 80 obětech oficiální činitel provincie Suhajl Rahmán. Na dotaz, zda bude bilance ještě vyšší, odpověděl jednoznačně: "Mnohem vyšší." Jen v okrese Vam bylo podle něho zničeno asi 500 domů, které se zřítily při otřesech nebo je zavalily sesuvy půdy, které zemětřesení vyvolalo.

"

:. Tisíce lidí se ocitly na ulici.foto: ČTK/AP

Oběti jsou hlášeny také ze sousedního distriktu Pišin. "Spali jsme, když udeřilo zemětřesení. Popadli jsme děti a vyběhli ven. Země se třásla ještě víc než minutu," řekl jeden z místních obyvatel.

Foto: Novinky.cz s použitím yahoo.maps

Otřesy byly citelné i v Kvétě, kde lidé probuzení zemětřesením vybíhali v panice ze svých domů na ulice a jeden muž utrpěl zranění, když ve strachu vyskočil z okna domu. Místní nemocnice hlásí zatím neupřesněný počet zraněných. Podle pákistánského meteorologického ústavu následovaly dva otřesy po sobě, přičemž druhý byl silnější než první.

Nejničivější zemětřesení za poslední roky postihlo Pákistán v říjnu 2005, kdy otřesy o síle 7,6 stupně Richterovy škály zabily na severovýchodě a severu země asi 73 000 lidí a 3,5 miliónu obyvatel připravily o střechu nad hlavou. Kvétu zasáhlo silné zemětřesení v roce 1935, kdy otřesy srovnaly se zemí velkou část města a připravily o život na 30 000 osob.
Balúčistán je největší pákistánskou provincií, ale zároveň je nejřidčeji osídlený. Na jeho území jsou největší pákistánská ložiska zemního plynu, zatím ale nejsou zprávy o tom, že by místní petrochemický průmysl utrpěl nějaké škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám