Hlavní obsah

Kim Čong-il je prý v nemocnici, do země míří francouzský neurochirurg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG

Severokorejský vůdce Kim Čong-il je možná hospitalizován, ale je nepravděpodobné, že by nemohl vůbec rozhodovat o státních záležitostech. Řekl to v úterý japonský premiér Taró Aso s odvoláním na zpravodajské služby několika zemí. Syn Kim Čong-ila požádal o pomoc francouzského neurochirurga Françoise-Xaviera Rouxe.

Článek

"Podle různých zpravodajských služeb je Kim nyní pravděpodobně v nemocnici a jeho zdravotní stav není nijak zvlášť dobrý. Je ale nepravděpodobné, že by nemohl vůbec činit rozhodnutí," citovala Asa agentura Reuters.

Japonská média rovněž informovala, že nejstarší syn severokorejského vůdce, Kim Čong-nam, požádal o pomoc při léčbě svého otce francouzského neurochirurga Françoise-Xaviera Rouxe. Aso uvedl, že lékař je již na cestě do Pchjongjangu.

Roux, který má úzké vztahy s francouzským ministrem zahraničí Bernardem Kouchnerem, podle agentury AFP navštívil severokorejskou metropoli už letos v srpnu. Tehdy údajně operoval Kim Čong-ila po prodělané mozkové mrtvici. Podle jihokorejských a amerických tajných služeb severokorejský vůdce po příhodě částečně ochrnul.

Kim Čong-il se od poloviny srpna neobjevil na veřejnosti. Severokorejští představitelé však odmítají spekulace o jeho údajných zdravotních potížích. Představitelé tajných služeb se dosud domnívali, že Kim se zotavuje a stále pevně drží v rukou moc.

Reklama

Výběr článků

Načítám