Hlavní obsah

Kim Čong-ila v KLDR navštívil pařížský neurochirurg

– PCHJONGJANG
Novinky, nka, aš, Times Online

Severokorejského předáka Kim Čong-ila, o jehož prodělané mrtvici v posledních dvou měsících spekulují světová média i tajné služby, navštívil v Severní Koreji pařížský neurochirurg. Tvrdí to japonská televize Fuji.

Foto: Reuters

Kim Čong-nam podle japonské televize sehnal otci pařížského lékaře.

Článek

Ta odvysílala záběry muže, jehož označila za nejstaršího syna korejského vůdce Kim Čong-nama, při návštěvě jistého pařížského neurochirurga. Lékař poté podle všeho odletěl do Pchjongjangu. “Prý se setkal (Kimův syn) s francouzským neurochirurgem, který pak z Paříže letěl do Pchjongjangu doprovázen Severokorejci,” uvedla televize.

V nemocnici, jejíž neurochirurgické oddělení měl navštívit, strávil syn severokorejského vůdce podle televize dvě hodiny. O dva dny později se dotyčný lékař objevil na pařížském letišti Charlese de Gaulla. Odtamtud odletěl do Pekingu, který je pro severokorejskou metropoli obvyklým přestupním bodem. Na letiště ho prý dopravil automobil, patřící severokorejské misi při UNESCO v Paříži. Totožnost francouzského lékaře japonská televize neprozradila, na záběrech má rozostřený obličej.

Nejasné zprávy o Kimově zdraví 

Zdravotní stav severokorejského předáka v poslední době vzbuzuje velkou pozornost světových médií. Ačkoliv oficiální představitelé země informace o jeho akutních zdravotních problémech stále popírají, podle tajných služeb Kim ve druhé polovině srpna prodělal mozkovou mrtvici. Od té doby je prý částečně ochrnutý.

Před týdnem se po zprávách japonských médií očekávalo, že Severní Korea možná oznámí Kimovu smrt. Spekulace se ale nakonec nepotvrdily. Představitelé tajných služeb se nicméně domnívají, že Kim se nyní zotavuje a stále pevně drží moc v rukou. Dokonce se objevily spekulace, že ani nemusel prodělat mozkovou operaci. Na veřejnosti se však neobjevuje

Před dvěma týdny Severokorejci zveřejnili deset fotografií Kima při návštěvě ženské dělostřelecké jednotky. Na snímcích Kim hovořil s vojáky a vojákyněmi a sledoval nácvik střelby. Fotografie však byly nedatované a Kim v khaki bundičce na nich vypadal zcela zdravě, což vzbudilo velké pochybnosti o tom, že snímky jsou aktuální .

Kim Čong-il

Oficiálně se narodil 16. února 1942 v partyzánském táboře na úpatí hory Pektusan. Západní a ruské prameny však zmiňují narození už v předchozím roce na Dálném východě.

Severokorejským vůdcem se stal fakticky po smrti svého otce Kim Ir-sena v červenci 1994. Oficiálně byl jmenován v září 1998. V KLDR ho nazývají "velkým vůdcem" či "velkým vůdcem a milovaným soudruhem" (prezidentský titul byl po smrti Kim Ir-sena oficiálně zrušen).

Kim žil v mládí v Číně a do školy chodil v bývalé Německé demokratické republice. Po studiu politických věd a ekonomie v Pchjongjangu nastoupil do aparátu strany. Byl mimo jiné Kim Ir-senův osobní tajemník a byl také odpovědný za kulturní politiku.

V roce 1997 přežil pokus o atentát. Už v říjnu 1983 měl ale podle západních tajných služeb sám zorganizovat atentát na jihokorejskou vládní delegaci v Rangúnu (17 mrtvých). O čtyři roky později údajně zosnoval atentát na letadlo Korean Airlines (166 obětí).

Od poloviny 90. let se také spekuluje o miliónech dolarů, které si Kim uložil v zahraničních bankách, zatímco v Severní Koreji panuje chudoba a hlad.

Kim se opakovaně na veřejnosti neobjevoval celé měsíce. V srpnu 1994 japonský tisk uvádí, že vůdce trpí cukrovkou a cirhózou jater. Stále častěji se píše o tom, že tento náladový muž je milovníkem alkoholu, pochoutek a rychlých aut. Kim má též slabost pro krásné ženy a hollywoodské filmy, jež sbírá, píše zahraniční tisk. Vůdce přiznal, že v minulosti hodně pil a kouřil.

Zbožštělý vůdce odmítá hovořit o svém nástupci. V lednu 2005 však státní rozhlas oznámil, že Kim Čong-ila jednou nahradí jeden z jeho synů. 9. září 2008 se Kim neukázal při oslavách 60. výročí vzniku KLDR. Jižní Korea a USA tvrdí, že prodělal mrtvici.

Kim má pět až sedm sourozenců, dvě dcery a tři syny. První dceru má s manželkou Hong Il-čon. Podle některých zpráv si Hong po rozvodu znovu vzal a měl s ní i další dceru. Hovoří se také o druhé manželce (či milence) Song Hje-rim, s níž má vůdce syna Kim Čong-nama. Po rozchodu pobývala Song ve Švýcarsku, kde později zmizela. Od té doby žil Kim s dalšími nejméně dvěma ženami.

Kim Čong-ilovi je připisováno autorství různých knih, oper, teorií a staveb, včetně kulturního paláce v hlavním městě. 

Kim se na veřejnosti neobjevil už více než dva měsíce, severokorejská tisková agentura KCNA sice uvedla, že sledoval 4. října fotbalový zápas dvou univerzitních týmů, ale snímek se neobjevil. Po zveřejnění fotografií poslal telegramy všem světových vůdcům, kteří mu gratulovali k 60. výročí založení země. Byl mezi nimi čínský prezident a generální tajemník OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám