Hlavní obsah

Pákistán vyzbrojí kmenové milice

– ISLÁMÁBÁD/WASHINGTON
Novinky, rei, NBC, The Washington Post

Pákistán plánuje ozbrojit desetitisíce příslušníků kmenů při západní hranici s Afghánistánem, aby bojovali proti povstalcům z afghánského hnutí Tálibán. Vláda doufá, že se jí tak podaří dostat kmeny na svou stranu, jak se to povedlo Američanům v případě sunnitských kmenů v Iráku.

Foto: Abdul Rehman , Reuters

Pákistánská armáda v kmenových oblastech

Článek

Kmenové milice obdrží samopaly AK-47 čínské výroby a další palné zbraně, jejichž koupi v Pekingu tento měsíc dohodl pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí.

Spojené státy jsou však k závazkům Pákistánu vypořádat se s radikálními islamisty skeptické. Americká armáda proto v uplynulých týdnech stupňuje přeshraniční útoky z Afghánistánu.

Aktivitu v příhraničních regionech však znásobila i pákistánská vojska, zejména v oblasti Badžaur při údolí Svát. Islámábád tvrdí, že při srpnových a zářijových ofenzivách v Badžauru zemřelo přes 800 povstalců. Vládní složky zaznamenaly 195 obětí a zemřelo prý také 344 civilistů. Pákistán též povolil třiceti americkým armádním expertů vstup do prostoru severně od Badžauru, kde mají cvičit pákistánské vojáky.

Pákistán tvrdí, že vyzbrojení kmenů je jeho iniciativa a sám za ní zaplatí. List Washington Post dodává, že USA v uplynulých sedmi letech daly Islámábádu na boj s terorismem přes deset miliard dolarů (necelých 200 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám