Hlavní obsah

Somálské vody jsou nejnebezpečnější na světě

Novinky, BBC, rei

Somálské teritoriální vody jsou nejnebezpečnější na světě, oznámil ve čtvrtek Mezinárodní námořní úřad (IMB). Přes šedesát z téměř dvou set letošních případů pirátství se událo právě v Adenském zálivu u východního pobřeží Somálska.

Foto: Reuters

Somálští piráti mimo jiné stále zadržují ukrajinskou loď Faina s 33 tanky a další technikou na palubě.

Článek

Útoky v oblasti jsou na vzestupu, zatímco za celý loňský rok jich bylo 36 z celkových 198, letos je to už 63 ze 199. „Pirátské útoky u pobřeží Somálska jsou bezprecedentní. Piráti v Adenském zálivu se očividně domnívají, že mohou plavidla atakovat beztrestně,“ řekl ředitel IMB Pottengal Mukundan. Rozsah útoků podle něj ohrožuje důležité obchodní spojení Asie s Evropou.

Mukundan vyzval k mohutné akci proti pirátským plavidlům, jejichž poloha a popis jsou známy.

Somálští piráti mimo jiné stále drží ukrajinskou loď Faina s více než třemi desítkami tanků a další vojenskou technikou na palubě. Piráti žádají výkupné v řádů miliónů dolarů. Přepravce tvrdí, že dohoda se blíží.

Fainu střeží americké a ruské válečné lodi a do oblasti směřuje také sedm korvet Severoatlantické aliance, které mají eskortovat lodě Světové programu OSN pro výživu vezoucí do Somálska potravinovou pomoc.

Francouzi zadrželi dvě lodě

Ve středu proti pirátům uspěli francouzští námořníci, když v zálivu zadrželi dvě pirátské lodě a devět lidí předali somálským úřadům na severu země. Piráti před zadržením naházeli všechny své zbraně do vody.

Francouzi už proti pirátům letos dvakrát zasahovali poté, co ti unesli francouzské jachty.

Reklama

Související články

Somálští piráti unesli loď plnou tanků

Somálští piráti unesli ve čtvrtek ukrajinskou loď, která přepravovala třicet tanků T-72 a náhradní díly na ně. Zadrželi také 21 námořníků z lodi plující...

Výběr článků

Načítám