Hlavní obsah

VIDEO: Indie vyslala první sondu k Měsíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Indie ve středu zahájila svou první misi k Měsíci. Bezobslužná družice Čandrájan 1 vzlétla ve státě Ándhrapradéš. Lunární povrch bude mapovat dva roky.

Indie vyslala k Měsíci svou první vesmírnou misiVideo: ČTK

 
Článek

Vyslání sondy je důležitým krokem pro Indii, která se snaží držet krok s úspěšnějšími asijskými státy. "Poprvé letíme k Měsíci. Číně se to podařilo před námi, ale nyní se ji pokusíme dostihnout, překonat onu propast, která mezi námi zeje," uvedl šéf Indické organizace pro výzkum vesmíru (ISRO).

Půl druhé tuny těžká družice indické výroby vzlétla k Měsíci v ranních hodinách ze základny ve státě Ándhrapradéš. Hlavním cílem expedice je pátrat po heliu 3, izotopu, který je na Zemi velmi vzácný a který by jako surovina využívaná při jaderné fúzi mohl být důležitým zdrojem energie v budoucnosti.

Předpokládá se, že na Měsíci je ho až desetitisíckrát více než na Zemi, a řada expertů pokládá jeho těžbu na Měsíci a jeho dopravu na Zemi za ekonomicky efektivní i při současných nákladech, o nichž se dá předpokládat, že časem klesnou.

V plánu je i 3D atlas

Napájena jedním solárním panelem vynese sonda k měsíci pět výzkumných zařízení indické výroby a šest cizí produkce. Je mezi nimi i 30kilogramová sonda, která přistane na povrchu Měsíce, aby odebrala vzorky prachu.

Družice Čandrájan 1 (v sanskrtu „měsíční plavidlo“) bude také shromažďovat data pro trojrozměrný atlas lunárního povrchu.

Celý projekt stojí v přepočtu asi 1,5 miliardy korun.

Vesmírné aktivity Indie

Indie se zařadila mezi kosmické velmoci v roce 1981, kdy jako sedmý stát na světě vypustila do kosmu vlastní nosnou raketu s družicí na palubě. O čtyři roky později se do vesmíru dostal první Ind na palubě ruské kosmické lodi Sojuz-T-II. Letos v dubnu zaznamenala Indie další úspěch, když jako první země dokázala dopravit do vesmíru deset satelitů na jediné nosné raketě. 

Čandrájan 1 má také testovat systémy pro budoucí přistání nepilotované mise na Měsíci, jež Indie plánuje na rok 2011. Do roku 2014 se Indie chystá vyslat do vesmíru svého prvního člověka, do roku 2020 by pak měl stanout první Ind na Měsíci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám