Hlavní obsah

Thajský expremiér Šinavatra odsouzen ke dvěma letům vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Bývalý thajský premiér Tchaksin Šinavatra byl v úterý odsouzen ke dvěma letům vězení. Thajský nejvyšší soud ho shledal vinným z konfliktu zájmů v případu výhodného nákupu exkluzivních pozemků. Jeho manželka, která pozemky v metropoli Bangkoku v roce 2003 hluboko pod cenou koupila, byla zproštěna viny. Někdejší ministerský předseda u soudu přítomen nebyl, protože žije v exilu v Británii.

Článek

Devítičlenný soud rozhodl poměrem 5:4, že při koupi pozemků došlo ke konfliktu zájmů, naopak ale zamítl vážnější obvinění Šinavatry ze zneužití pravomoci veřejného činitele v tomtéž případu.

Thajský prokurátor prohlásil, že britské úřady vyzve k vydání Šinavatry do Thajska. "Prokuratura brzy zhotoví kopii soudního verdiktu a předá ji Británii, aby dosáhla rychlého vydání (Šinavatry)," sdělil.

Expremiér v Británii

Šinavatra agentuře Reuters řekl, že trest vězení očekával, a případ označil za politicky motivovaný. "O výsledku jsem byl informován. Dlouho jsem čekal, že se vývoj událostí obrátí tímto směrem," uvedl Šinavatra a zároveň popřel zprávy britských médií, že v Británii žádal o azyl.

Šinavatra emigroval poté, co ho v září 2006 svrhla při nekrvavém puči thajská junta. Převratu předcházely statisícové demonstrace v ulicích Bangkoku na protest proti Šinavatrovu kontroverznímu obchodnímu počínání.

Thajské úřady od té doby zakázaly Šinavatrovi podílet se na politickém dění v zemi a nařídily zmrazení bankovních kont jeho rodiny. Dnes byl Šinavatra poprvé odsouzen thajským soudem, čelí ale ještě několika dalším obviněním z korupce. 

Šinavatrova manželka, která žije rovněž v britském exilu, byla již 31. července odsouzena za finanční podvody ke třem letům vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám