Hlavní obsah

Čína: Trest smrti pro vraha policistů vyvolal pobouření

Novinky, BBC, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

V Šanghaji odsoudili k trestu smrti mladého Číňana, který ubodal šest policistů. Případ vyvolal veřejné pobouření, mnozí Číňané v něm vidí symbol odporu vůči zneužití státní moci.

Článek

K zabíjení mužů zákona se totiž mladík odhodlal v odvetě za špatné zacházení ze strany policistů. Ti ho před časem zatkli pro podezření z krádeže jízdního kola, během výslechu byl prý bit. Jang Ťia poté policisty zažaloval za psychickou újmu, jeho žaloba ale byla zamítnuta.

Šanghajské úřady se soud snažily ututlat. Již minulý týden se ale při projednávání Jangova odvolání přes soudem shromáždili demonstranti, které rozehnala policie.

Soudce nakonec Jangovo odvolání zamítl. „To, co Jang Ťia udělal, bylo mimořádně kruté a mělo to velice špatný vliv na společnost,“ odůvodnil rozsudek.

Před budovu soudu v pondělí na podporu osmadvacetiletého vraha opět přišly desítky lidí. „Je to hrdina,“ volali demonstranti. „Jang Ťia představuje moc lidu. A tu my nemáme,“ řekl agentuře AP jeden z demonstrantů.

Jangův případ přezkoumá ještě nejvyšší soud v Pekingu, jenž od loňska přezkoumává všechny rozsudky smrti. Čína se tak snaží snížit počet hrdelních trestů, který je v zemi nejvyšší na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám