Hlavní obsah

Chtěli vyhodit do vzduchu Casablanku, dostali až 30 let

RABAT

Tresty až do výše 30 let vězení vynesl ve čtvrtek soud v Maroku nad 45 příslušníky islamistické buňky, kteří s pomocí podomácku vyrobených výbušnin chtěli vyhodit do vzduchu nejrušnější marocký přístav. Oznámila to v pátek agentura Reuters. Všichni odsouzení popřeli obžalobu, která zahrnovala zločinné spiknutí s cílem spáchat teroristický čin, výrobu výbušnin, krádež, falšování a neoznámení terorismu.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Obvinění přicházejí k soudu

Článek

"Členové této organizace plánovali útoky na přístav Casablanca, na blízké kasárny a policejní stanice," uvedl soud. Výbušniny vyráběli s pomocí materiálu nakoupeného na místních trzích.

Bezpečnostní síly kolem podezřelé buňky zatáhly sítě poté, co její údajný vůdce Abdalfattáh Rajdí v březnu 2007 odpálil v internetové kavárně v Casablance pás s výbušninou, který měl připevněný na těle, aby se vyhnul zatčení. Zabil přitom jen sám sebe.

Měsíc po Rajdího sebevraždě policie provedla zátah na dům, který islamisté využívali jako základnu. Při zatýkání odpálili tři muži, mezi nimiž byl i Rajdího bratr, výbušné pásy. Kromě sebe zabili jednoho policistu a zranili více než 20 lidí.

Maroko ležící na severu Afriky je známé jako klidná turistická destinace, ale v posledních letech tu policie pozatýkala tisíce údajných islámských radikálů. Zátahy proti potenciálním teroristům začaly v roce 2003, kdy při šokující sérii pumových útoků v Casablance zahynulo 43 lidí.
Skupiny na ochranu lidských práv uvádějí, že mnohé ze soudních procesů jsou nespravedlivé a tvrdé tresty jsou vynášeny na základě chabých důkazů. To ale marocká vláda vytrvale popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám