Hlavní obsah

Letadlem Qantasu neházely turbulence, ale chyba autopilota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PERTH

Cestující airbusu australské společnosti Qantas se minulý týden pořádně vyděsili, když letadlo ve vzduchu během krátké chvíle změnilo výšku letu. Při prudkém sestupu bylo zraněno více než 70 cestujících a způsobila je počítačová chyba v automatickém řízení. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s odvoláním na australskou agenturu letecké bezpečnosti.

Foto: Romeo Ranoco , Reuters

Boeing Quantasu musel před pár dny nouzově přistát i v Manile.

Článek

"Chybné údaje nařídily počítačům na palubě naklonit stroj k zemi," uvedl ředitel australské kanceláře pro dopravní bezpečnost Julian Walsh. Dodal, že incident byl "výjimečným případem". Airbusy po celém světě byly ale nicméně vybaveny instrukcemi jak podobným případům v budoucnu zabránit.

Na palubě letadla cestovalo ze Singapuru do Perthu 303 lidí a deset členů posádky. Letoun během letu mírně stoupl a za jednu minutu pak klesl o více než 300 metrů. Při náhlé změně výšky utrpělo 14 cestujících řezné rány a zlomeniny a po nouzovém přistání severně od Perthu byli převezeni do nemocnice. Dalších 60 lidí na palubě utrpělo menší zranění a byli ošetřeni po přistání.

Podle Walshe se podobný incident na letounu tohoto typu (Airbus A330-300) dosud nikdy nestal. Podle internetových stránek firmy Airbus je v současné době u světových aerolinií v provozu 247 těchto typů letadel.

Pro společnost Qantas to byl v posledních měsících několikátý nepříjemný incident. Například v červenci muselo jedno její letadlo nouzově přistát na Filipínách, když na jeho palubě vybuchla kyslíková bomba a vyrazila v trupu díru.

Reklama

Výběr článků

Načítám