Hlavní obsah

Fotografie zdravého Kim Čong-ila jsou podle Jihokorejců staré

Novinky, rei, The Guardian
SOUL

Severní Korea opakovaně vyvrací spekulace o špatném zdravotním stavu svého vůdce Kim Čong-ila. Státní televize o víkendu zveřejnila fotografie vůdce, jež měly dokázat, že Kim je zdráv. Jihokorejci ale tvrdí, že snímky mohou být staré několik měsíců.

Článek

Jihokorejské a americké tajné služby před časem uvedly, že šestašedesátiletý Kim je zřejmě od poloviny srpna po mrtvici. KLDR to popírá. V sobotu na důkaz zveřejnila snímky zachycující komunistického vůdce při inspekci armádního vojenského oddílu.

O aktuálnosti fotografií pochybuje jihokorejský tisk. Zeleň v pozadí naznačuje, že snímky byly pořízeny uprostřed léta, když byl Kim ještě zdráv. Zdroj z tajné služby uvedl, že obrázky jsou pravděpodobně z července nebo srpna.

Kim se ukázal na veřejnosti, ovšem jen na fotkách. Zdroj: Reuters

Jihokorejská a americká rozvědka se domnívá, že Kim podstoupil operaci mozku a v současnosti se zotavuje. Minulý měsíc chyběl na 60. výročí založení státu při slavnostní vojenské přehlídce v Pchjongjangu.

Kim Čong-il vede jediný komunistický dynastický stát na světě. Severní Koreji vládne od roku 1994, kdy zemřel jeho otec Kim Ir-sen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám