Hlavní obsah

Libye stahuje všechny své peníze ze švýcarských bank

Právo, Novinky, ČTK, BBC, rei,nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRIPOLIS

Červencové zatčení syna libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Hannibala a jeho manželky ve Švýcarsku má další dohru. Libye v pátek oznámila, že ze švýcarských bank stahuje všechny své finance a zastavuje dodávky ropy do této alpské země.

Foto: Profimedia.cz

Hannibal Kaddáfí

Článek

Libye má ve švýcarských bankách uloženo na sedm miliard dolarů. Agentura AP uvádí, že peníze už byly z peněžních ústavů odvedeny. Měly skončit v jiných evropských bankách.

Hannibala zatkla ženevská policie v hotelu poté, co si dva hoteloví zaměstnanci stěžovali, že je fyzicky napadl. Útok potvrdil lékař. Úřady po třech dnech Kaddáfího syna propustily na kauci 200 tisíc franků (téměř tři milióny korun), jeho žena musela složit ještě o sto tisíc franků víc. Obvinění pak byla stažena, hotelový personál dostal kompenzace.

Diplomatická roztržka

Libye pak mimo jiné odvolala ze Švýcarska několik svých diplomatů a naopak zadržela několik švýcarských občanů. Ti byli propuštěni na kauci, ale zemi nesměli opustit.

Libye důvod svých posledních kroků oficiálně nevysvětlila. Tamní státní agentura však citovala zdroj z ministerstva zahraničí, podle něhož je příčinou „bídné zacházení s libyjskými diplomaty a obchodníky“ ze strany Švýcarů. Veškerá ekonomická spolupráce mezi oběma zeměmi prý zůstane přerušena, dokud Švýcarsko nevysvětlí své motivy.

Libyjská společnost Tamoil zajišťuje 20 procent veškerých dodávek ropy a paliv na švýcarský trh a v zemi provozuje přes 300 čerpacích stanic.

Hannibal Kaddáfí se v Evropě dostal do konfliktu se zákonem už před třemi lety, když v Paříži - rovněž v luxusním hotelu - údajně zbil svou přítelkyni. Soud mu vyměřil čtyřměsíční podmíněný trest a pokutu 790 dolarů (okolo 11 tisíc korun).
O rozruch ve francouzské metropoli se postaral i v roce 2004. Tehdy se proháněl na bulváru Champs-Élysées rychlostí 140 km/h, načež jej policie i s ochrankou zadržela. Všichni byli propuštěni poté, co se za jeho chování libyjští diplomaté omluvili.

Reklama

Výběr článků

Načítám