Hlavní obsah

Dalajlámovi vyoperovali žlučový kámen

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Tibetského duchovního vůdce žijícího v indickém exilu v Dillí ve čtvrtek operovali. Mluvčí tamní nemocnice v pátek oznámil, že dalajlamovi byl při rutinním zákroku odstraněn žlučový kámen.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Dalajláma

Článek

Dalajláma (73) si už v srpnu stěžoval na bolesti břicha, načež byl krátce hospitalizován v Bombaji. Čtvrteční operace prý byla úspěšná.

Doktoři mu nicméně dál doporučují tolik necestovat a víc odpočívat. Nejvyšší tibetský duchovní musel kvůli vyčerpání minulý měsíc zrušit cestu do Mexika a Dominikánské republiky.

Dalajláma Dalajláma je titul nejvyššího představeného tibetské buddhistické školy Gelugpa, již založil učenec Congkhapa. Dalajláma je nejen náboženským, ale i politickým vůdcem Tibeťanů a tibetští buddhisté ho považují za vtělený projev bódhisattvy Avalókitéšvary. Současný dalajláma je v pořadí čtrnáctým, jeho občanské jméno je Tändzin Gjamccho. Dalajlámou byl prohlášen v roce 1935 ve svých čtyřech letech. Od roku 1959 žije v Indii, kam uprchl před Číňany, kteří o osm let dříve Tibet vojensky obsadili. Vzhledem k pokračující snaze Pekingu omezit vliv tradic a Tibet počínštit je ohrožen případný následovník dalajlamy. Když dalajláma v roce 1995 jmenoval jedenáctým pančenlamou (druhý nejvyšší duchovní) šestiletého Genduna Nyjmu, chlapec i s rodinou krátce nato zmizel a nikdo o něm už neslyšel. Čínské úřady záhy místo něj jmenovaly Gyaltsena Norbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám