Hlavní obsah

Somálští piráti propustili za výkupné japonský tanker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Somálští piráti propustili japonský chemický tanker, který v Adenském zálivu unesli v srpnu. Za plavidlo získali výkupné 1,6 miliónu dolarů. Tanker Irene padl do rukou somálských pirátů 21. srpna na cestě z Francie do Indie.

Foto: Vivek Prakash , Reuters

Pirátské únosy zahraničních lodí i s posádkou jsou u somálského pobřeží poměrně časté.

Článek

Byl jedním ze čtyř desítek plavidel, kterých se jen za letošní rok somálští piráti zmocnili a na výkupném podle některých zdrojů získali až 30 miliónů dolarů.

Zřejmě nejsledovanějším případem je nyní ukrajinská loď Faina, která má na palubě náklad desítek tanků a jiné těžké zbrojní techniky určené pro keňskou vládu. Celá záležitost bude možná v příštích dnech vyřešena, neboť se údajně rýsuje dohoda s lodní společností, po níž piráti chtějí osm miliónů dolarů výkupného.

Podle Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu (IMB) jsou vody u Somálska nejnebezpečnější na světě. Zároveň je však tato oblast jednou z nejfrekventovanějších lodních obchodních tras na světě. Ročně tudy propluje okolo 50 000 plavidel.

Vzhledem k alarmující situaci Rada bezpečnosti i generální tajemník OSN Pan Ki-mun tento týden vyzvali v jednomyslně přijaté rezoluci ke společné námořní operaci proti pirátům. Pan Ki-mun zároveň varoval, že pokud nebudou somálské vody bezpečné, ohrozí hladomor až tři milióny lidí v této oblasti. Světový program OSN pro výživu (WFP) přepravuje humanitární pomoc do Somálska z velké části právě po vodě.

Navíc pokud nebude doprava v oblasti bezpečná, lodní společnosti trasy změní, což se odrazí nejen v růstu cen za přepravu, ale také to bude mít negativní dopad na životní prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám