Hlavní obsah

Čínští činitelé tutlali tragický výbuch v uhelném dole

PEKING

Oficiální činitelé čínské provincie Che-pej, která je nyní v centru skandálu kolem mléka kontaminovaného průmyslovou chemikálií melaminem, ututlali pár týdnů před letní olympiádou neštěstí v místním uhelném dole, při kterém zahynulo více než 30 horníků. Na jihozápadě země se zase přes sto lidí přiotrávilo arzenem z chemické továrny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

List Žen-min ž'-pao napsal, že úřad státního žalobce vyšetřuje 22 oficiálních činitelů provincie a jednoho z nich vzal do vazby v souvislosti s tím, že se pokusili zatajit explozi v dole. Tu způsobily výbušniny nelegálně skladované v šachtě. Úředníci podle tiskové agentury Nová Čína vyplatili příbuzným odškodnění výměnou za to, že budou o neštěstí mlčet, a mrtvá těla byla odvezena a ukryta.

Provincie Che-pej sousedí s hlavním městem Pekingem a její oficiální činitelé byli pod enormním tlakem, aby ji před a během srpnové olympiády představili v co nejlepším světle.

Místní činitelé provincie už začátkem srpna měli rovněž informace o tom, že sušené kojenecké mléko vyráběné jednou z největších čínských mlékáren - Sanlu - obsahuje chemickou látku melamin. Po konzumaci kontaminovaného mléka zemřely čtyři děti na selhání ledvin a tisíce dalších mají zdravotní problémy. Sanlu sídlí v provincii Che-pej a na kontaminaci mléka upozornili až v září novináři. Skandál přiměl řadu států ke stažení čínských mléčných produktů z trhu a zastavení jakéhokoli dovozu mléčných výrobků z Číny.

Přes sto lidí se přiotrávilo arzenem z chemické továrny

Čínský tisk ve středu také napsal, že na jihozápadě Číny se zase více než sto vesničanů přiotrávilo arzenem, který unikl z úložiště odpadu továrny společnosti Liuzhou China Tin Group Co., jež je třetím největším čínským výrobcem cínu.

Vyšetřování zjistilo, že při silných deštích přetekl obsah úložiště továrny do místní řeky. Obyvatelé vesnice Sia-lun-tchun v blízkosti města Che-čch', které leží v oblasti s největšími ložisky cínu v Číně, onemocněli poté, co pili vodu obsahující arzen.

Koncem minulého měsíce 136 z nich skončilo v nemocnici s bolestmi hlavy, opuchlým obličejem a rozostřeným viděním. Arzen je jedovatý, pokud se konzumuje ve velkých dávkách, ale i menší množství může způsobit rakovinu, problémy s kůží a narušení srdečního rytmu.

Neštěstí a člověkem způsobené katastrofy, včetně zdravotních či ekologických, jsou průvodním jevem nenasytné čínské poptávky po kovech, uhlí a dalších komoditách potřebných při rychlém rozvoji čínského hospodářství, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám