Hlavní obsah

Nepokoje v Bangkoku donutily vicepremiéra k rezignaci, v ulicích je armáda

BANGKOK
Aktualizováno

Thajský vicepremiér Čavalit Jongčajut v úterý rezignoval kvůli srážkám policie s protivládními demonstranty v Bangkoku. Při policejním zásahu bylo zraněno přes 300 lidí a dva lidé zemřeli. Vláda po policejním nezdaru před budovou parlamentu nasadila armádu.

Článek

Několik tisíc demonstrantů zablokovalo přístupové cesty k parlamentu ve snaze zabránit novému premiérovi Somčaji Vongsavatovi přednést prohlášení o politice vlády. Policie shromáždění rozehnala slzným plynem a premiér z komplexu unikl zadem přes plot s ostnatým drátem.

Zranění některých demonstrantů jsou vážná. Dva lidé zemřeli, z toho jedna žena při výbuchu nálože v autě zaparkovaném před parlamentem.

Jongčajut, který byl pověřen vyjednáváním s demonstranty, se po zásahu rozhodl vzdát funkce. "Tato akce nedosáhla toho, co jsem plánoval. Chci za tuto operaci přijmout zodpovědnost," řekl. Vláda pak v okolí parlamentu nasadila armádu.

Politické turbulence v ThajskuStoupenci opozice od 26. srpna okupují komplex úřadu vlády v Bangkoku. V průběhu noci je strana Lidové spojenectví pro demokracii (PAD) mobilizovala a přikázala shromáždit se v ulicích vedoucích k parlamentu.PAD usiluje o svržení vlády premiéra Vongsavata, kterého opozice viní z napojení na někdejšího ministerského předsedu Tchaksina Šinavatru. Toho v roce 2006 kvůli údajné korupci svrhla armáda v nekrvavém puči a ústavní soud mu následně zakázal působit v politice. Šinavatra poté odešel do exilu do Británie. Vongsavat je Šinavatrovým švagrem.Protesty proti thajské vládě opozice zahájila už letos v květnu, kdy usilovala o odstoupení kabinetu předchozího premiéra Samaka Suntcharavedže. PAD ho vinilo, že byl jen loutkou, za jejíž provázky tahal z exilu Šinavatra. Suntcharavedže nakonec 9. září zbavil úřadu ústavní soud kvůli střetu zájmů, kterého se ministerský předseda dopustil tím, že v době, kdy už byl ve vládní funkci, vystupoval jako moderátor kuchařského televizního programu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám