Hlavní obsah

Zemětřesení v Kyrgyzstánu a Tibetu zabila stovku lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BIŠKEK
Aktualizováno

Jih Kyrgyzstánu postihlo v neděli velmi silné zemětřesení. Otřesy měly sílu 6,3 stupně Richterovy škály. Zemřelo nejméně 70 lidí a je možné, že další oběti jsou v troskách zřícených budov. Některé vesnice na hranici s Tádžikistánem jsou zcela zničené. Země se otřásala také v Tibetu, zahynulo tam 30 lidí.

Článek

"Ve vsi Nura v Alajském okresu bylo zničeno 120 domů. Síla otřesů tam dosáhla osmi stupňů, ves se nacházela blízko epicentra zemětřesení," uvedla agentura Interfax. Sílu však počítá z jiné, dvanáctistupňové škály MSC.

"Tak strašné otřesy nikdo nečekal," prohlásila reportérka zpravodajské televize Vesti. Záchranáři poskytují přeživším zdravotní pomoc, zajišťují dodávky stanů, teplého oblečení, ohřívadel, potravin a pitné vody. Spojení s postiženou oblastí je však přerušeno, poničeny jsou i cesty. Se záchranáři je jen satelitní kontakt.

V Hlavním městě Biškeku, které leží na severu země, byla síla otřesů odhadována na tři až čtyři stupně Richterovy škály.

 V Tibetu 30 mrtvých

Zemětřesení o síle 6,6 stupně Richterovy škály v pondělí postihlo Tibet a vyžádalo si nejméně 30 lidských životů. Oznámila to agentura Nová Čína.

Epicentrum zemětřesení bylo lokalizováno asi 80 kilometrů západně od tibetské metropole Lhasy. V této části Tibetu žije asi 42.000 lidí, většinou pastevci.

O čtvrt hodiny později se zde země otřásla znovu, tentokrát s intenzitou 5,1 Richterovy škály a o zhruba 15 kilometrů západněji.

Kromě tří desítek obětí na životech otřesy způsobily zřícení několika domů v blízkosti epicentra. Nicméně ve Lhase podle Nové Číny žádná z významných budov, například historický palác Potala, poškozena nebyla.

Otřesy ve městě nezpůsobily paniku, obyvatelé Lhasy je sice pocítili, ale někteří dokonce ani nevyběhli ze svých domovů, podobně jako někteří zaměstnanci neopustili své kanceláře, napsala čínská agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám