Hlavní obsah

Brusel chce, aby mateřská dosahovala výše platu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL/PRAHA

Evropská komise v pátek navrhla, aby ženy v Evropské unii během mateřské dovolené dostávaly peníze ve výši předchozího platu. Členské státy by nicméně měly mít možnost stanovit nějaký maximální strop. Ten by však nesměl být nižší, než je nemocenská.

Foto: Milan Malíček , Právo

Balíček návrhů předložil český eurokomisař Vladimír Špidla.

Článek

Kromě zvýšení mateřské Evropská komise navrhuje, aby se minimální délka mateřské dovolené v unii prodloužila z nynějších 14 na 18 týdnů. AAČeska či Slovenska by se ale toto prodloužení přímo netýkalo. V obou zemích totiž mateřská trvá výrazně déle než ve většině jiných států unie. U jednoho dítěte při bezproblémovém průběhu je to 28 týdnů, zatímco třeba v sousedním Německu či na Maltě je to jen půlka této doby.

Balíček několika návrhů komisi předložil český eurokomisař Vladimir Špidla, pod něhož ve 27členné EK spadá oblast sociálních věcí a zaměstnanosti. Cílem je podpora lepší rovnováhy mezi prací, soukromým a rodinným životem Evropanů.

"Pro ženy (kombinace pracovního, rodinného a soukromého života) představuje nicméně fakt, že mají děti, příliš často propad příjmu a narušení pracovních vyhlídek. Pouze 65,5 procenta žen s nezaopatřenými dětmi má zaměstnání proti 91,7 procenta mužů," řekl Špidla.

V Česku peněžitá pomoc v mateřství vzroste od ledna ženám s vyššími výdělky, nebude však dosahovat výše jejich předchozího platu. To by podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase bylo pro stát finančně neúnosné, dokonce by opatření mohlo působit v neprospěch žen samých.

Peněžitá pomoc v mateřství se v ČR odvozuje od výše platu pomocí poměrně složitého výpočtu, na jehož konci je maximálně 14 370 korun. Od ledna se ale výpočet změní tak, že zvýhodní ženy s průměrnými a vyššími příjmy. Například matky s průměrnou hrubou mzdou 30 000 korun si od ledna polepší přibližně o čtyři a půl tisíce. Nejvyšší měsíční mateřská bude od ledna téměř 29 000 korun - pro ženy s platem přes 75 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám