Hlavní obsah

Čeští vojáci v Afghánistánu pod palbou, sedm zraněných

– LÓGAR • Aktualizováno

V afghánské provincii Lógar byla ve středu po poledni napadena česká vojenská patrola. Sedm vojáků je zraněných, jeden středně těžce.

Článek

Útok se podle vyjádření českého ministerstva obrany udál asi čtyři kilometry od základny Shank. Neznámí útočníci na patrolu stříleli z ručních zbraní a protitankových granátometů.

"Patrolu tvořila celkem čtyři vozidla a 21 osob. Čeští vojáci palbu opětovali. Při incidentu utrpěl podpraporčík O.K. (1984) středně těžké poranění, dalších šest vojáků - rotmistr J.M (1979), podpraporčík O.B. (1984), praporčík M.K. (1972), rotný M.D.(1984), nadporučík J.L.(1978) a rotmistr J.H. (1976) jsou zraněni lehce," oznámilo ministerstvo s tím, že nikdo není v ohrožení života.

"Začali útočit v době, kdy naši komunikovali s místním obyvatelstvem. Pohybovaly se tam i místní děti. Někteří útočníci byli usmrceni nebo zraněni," řekl České televizi velitel české jednotky v Lógaru Pavel Lipka.

Čeští vojáci v afghánském Lógaru (Foto: Armáda ČR)

Vojákům byla na místě poskytnuta první pomoc. Jednoho transportovali do americké polní nemocnice v Bagramu, další dva převezli do české polní nemocnice v Kábulu a zbylí zranění jsou v péči lékařů na domovské základně.

Češi stále častěji terčem

Útok měl podobný charakter jako ten z minulého týdne, který skončil zraněním tří Čechů. Dva se z nich se už léčí v Praze. Třetí, s lehkým zraněním, v Afghánistánu zůstal.

Česká republika působí v Afghánistánu v rámci sil NATO, má tam 400 vojáků, přičemž v Lógaru je polovina kontingentu. V úterý ovšem ministerstvo obrany oznámilo, že chce afghánskou misi zdvojnásobit a provinční rekonstrukční tým v Lógaru by posílil o dalších víc než 200 vojáků. Vláda plán schválila ve středu.

Anketa

Měla by ČR navýšit počet vojáků v Afghánistánu, jak to plánuje vláda?
Ano
24,3 %
Ne
75,7 %
Celkem hlasovalo 18365 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám