Hlavní obsah

Únosci turistů v Egyptě prý dostali miliónové výkupné

– ŘÍM/KÁHIRA
Právo, znk

V případu jedenácti evropských turistů, unesených před bezmála dvěma týdny v Egyptě a osvobozených v pondělí, se začínají množit spekulace. Vedou se spory o to, jestli únosci získali miliónové výkupné, a o způsobu, jak se rukojmí dostali na svobodu.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Jeden z osvobozených rukojmích v Egyptě

Článek

Italský list La Stampa tvrdí, že únosci, kteří původně chtěli 15 miliónů dolarů (257 mil. korun), ve čtvrtek získali šest mil. eur (asi 146 mil. Kč). Jak Káhira, tak Řím a Berlín to však popírají.

O víkendu ale na únosce, kteří se údajně již připravovali osvobodit zajatce, nečekaně zaútočily súdánské jednotky. "Oficiální verze je, že odpověděly na palbu z vozu, který nezastavil na kontrolním stanovišti. Zřejmě ale únosce pronásledovaly, aby se zmocnily jejich výkupného,“ napsal list Corriere della Sera.

Odlišné verze panují i ohledně způsobu, jak se rukojmí dostali na svobodu. Egyptské úřady tvrdí, že se tak stalo po útoku, při kterém zemřelo asi dvacet věznitelů. Káhira prý zásahem chtěla ukázat odhodlanost použít v podobných případech, poškozujících cestovní ruch v zemi, tvrdou pěst.

Italové a Němci ale uvádějí, že únosci se po obklíčení dali na útěk a turisty na místě zanechali. "Je pravděpodobné, že vojáci zaútočili až poté, co už turisté byli v bezpečí,“ uzavřel Corriere.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám