Hlavní obsah

VIDEO: Turisté unesení v Egyptě jsou na svobodě

Novinky, DPA, ČTK, aš, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARTÚM
Aktualizováno

Jedenáct evropských turistů unesených před deseti dnech na jihu Egypta u Asuánu je na svobodě i s osmi egyptskými průvodci. Pětice italských rukojmích dokonce večer odletěla domů. V neděli oznámila súdánská armáda, že pozabíjela několik únosců, ale rukojmí neosvobodila.

Vojáci osvobodili unesené turistyVideo: ČTK

 
Článek

Pět německých turistů, pět Italů a jeden Rumun skončili spolu s osmi egyptskými průvodci v rukou únosců 19. září. Od té doby je čekala dlouhá anabáze přes Súdán, Libyi do Čadu.

Skupina byla unesena v odlehlé pouštní lokalitě poblíž planiny Gilf Kebír u egyptsko-súdánských hranic, kde chtěli navštívit jeskyně s prehistorickými malbami. Únosci původně požadovali za propuštění rukojmích výkupné ve výši šesti miliónů eur (asi 146 miliónů Kč). Zatím není jasné, zda byly nějaké peníze zaplaceny. Egypt tvrdí, že nikoliv.

Súdánská armáda část únosců pozabíjela

S únosci se v neděli střetla súdánská armáda. Podle jejího mluvčího bylo zabito šest z únosců a další dva se podařilo zajmout. Turisty se však nepodařilo osvobodit.

Ke střetu mezi únosci a vojáky došlo, když se třicet pět ozbrojených únosců s turisty přesouvalo v pouštní oblasti mezi Libyí, Egyptem, Súdánem a Čadem. Při pátrání po únoscích spatřila súdánská armáda bílý nákladní automobil. Když se jej pokusila zastavit, spustila na ně skupina lidí v autě palbu.

Súdánci šest z útočníků zabili. Dva další dopadli. Je mezi nimi i vůdce skupiny čadské národnosti Adam Bakhít, druhý zadržený je Súdánec.

Júsuf Ahmad ze súdánského ministerstva zahraničí pondělní osvobozovací akci popsal takto: Dva zatčení při výslechu vypověděli, že se únosci chtějí vydat do Egypta, a vojsko se je pokusilo dopadnout na hranici. Únosci prý ale v té době už rukojmí nedrželi, protože je nechali na pospas vlastnímu osudu. Skupina pak sama překročila hranici, vrátila se do Egypta a zachráněna byla už na egyptském území.

Hromada nejasností vyvolává pochyby

Čad popírá přestřelku na svém území i to, že by tam byli únosci. Ani Francouzi působící v Čadu nezaznamenali na území země skupinu únosců s rukojmími.

Súdán tvrdí, že únosci patří k jedné z dárfúrských povstaleckých skupin SLA Unity. Ta to však popírá. Napojení ale nelze vyloučit, protože skupina se pohybovala směrem k Dárfúru. Podle armády tomu navíc nasvědčuje i výzbroj nalezená v autě, kromě kalašnikovů tam byly ještě granátomety a těžké kulomety.

I zprávy o národnosti skupiny se navzájem popírají. Podle některých jsou dokonce z Džibuti, další uvádějí, že jde o Egypťany nebo Libyjce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám