Hlavní obsah

VIDEO: Čínští tchajkonauti se připravují na výstup do kosmu

– PEKING • Aktualizováno

Čínští astronauti se v pátek na palubě vesmírné lodi Šen-čou-VII, která ve čtvrtek odstartovala, připravují na výstup do volného prostoru. Vesmírná procházka čeká dvaačtyřicetiletého vojenského pilota Čaj Č'-kanga v sobotu.

Foto: Reuters

Čínští tchajkonauti na palubě kosmické lodi Šen čou VII

Článek

"Pokud vše půjde podle plánu, měl by se výstup do volného vesmíru realizovat v sobotu v 16:30 čínského času," uvedl mluvčí čínského vesmírného programu Wang Čao-jao na páteční tiskové konferenci s tím, že událost bude vysílána televizí v přímém přenosu. "Tato doba se ale může změnit v závislosti na připravenosti vybavení a posádky," dodal.

"Nejhorším scénářem pro mě je, že bych se stal skutečným astronautem, tedy že bych se nikdy nevrátil zpátky do rakety, až ji opustím," zažertoval Čaj Č'-kang pro list China Daily před startem. Vzápětí ale dodal, že je vyloučeno, že by se po výstupu nevrátil.

Čínští tchajkonauti na palubě kosmické lodi Šen čou VIIfoto: Reuters

Velitel mise Cchuej Ťi-ťün v úterý informoval, že tchajkonaut, což je čínské označení astronauta, by měl loď opustit zhruba na 40 minut v momentě, kdy bude přelétat nad Čínou. Loď nyní krouží ve výšce 343 kilometrů nad Zemí, kterou obletí jednou za 90 minut.

Loď Šen-čou-VII odstartovala z odlehlého pouštního kosmodromu ve čtvrtek. Třetí pilotovaná mise je součástí programu, který má předvést vyspělost čínských technologií a jehož cílem je v roce 2022 dopravit člověka na Měsíc.

Start sledovaly v přímém televizním přenosu milióny Číňanů. Let dominuje všem čínským sdělovacím prostředkům a zastínil i zprávy o problémech se závadným mlékem, po jehož požití onemocnělo 50 000 kojenců.

Let tříčlenné posádky má trvat 68 hodin. Loď má přistát v neděli ve Vnitřním Mongolsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám