Hlavní obsah

Bush vyzval OSN k uvalení sankcí na Írán a Severní Koreu

– NEW YORK

Prezident USA George W. Bush v úterý kritizoval Írán a Sýrii za podporu terorismu. S projevem vystoupil před Valným shromážděním (VS) OSN v New Yorku. Vzhledem k Bushovu odchodu z funkce v lednu 2009, se jednalo o jeho poslední projev před VS. Bush po zahájení rozpravy vyzval OSN, aby uvalila sankce na Írán a Severní Koreu kvůli jejich kontroverzním jaderným programům.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

Ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Mohammed Baradej týž den varoval, že nemůže zaručit, že Írán některé své programy neskrývá. MAAE už poskytla členům dokumentaci, podle níž se Írán pokusil modifikovat hlavici balistické střely středního doletu tak, aby do ní mohla být uložena jaderná nálož. Na zasedání Valného shromáždění je přítomen i íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Ostrý kritik Spojených států Ahmadínežád podle amerického tisku dal nynější krizi finančních institucí v USA do souvislosti s americkými vojenskými intervencemi v zahraničí.

Zároveň uvedl, že kampaň proti íránskému jadernému programu je výhradně věcí Spojených států a jejich několika evropských spojenců, zatímco většina světa podporuje íránské stanovisko, podle něhož vyvíjí Teherán jaderný program pro mírové účely.

Na půdě OSN vystoupil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který vyzval k rozšíření skupiny vedoucích světových ekonomik G8 o Čínu, Indii, Jižní Afriku, Mexiko a Brazílii. Podle jeho slov by také měla EU a Rusko vytvořit společný ekonomický prostor.

K rusko-gruzínskému konfliktu Sarkozy prohlásil, že použití síly při řešení sporů je nepřijatelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám