Hlavní obsah

Jihoafrický prezident Mbeki odstoupí

Jihoafrická vládní strana Africký národní kongres (ANC) v sobotu vyzvala prezidenta Thaba Mbekiho, aby se vzdal funkce. Mbeki podle generálního tajemníka kongresu Gwede Mantasheho souhlasil a odstoupí do příštího dubna, kdy končí jeho řádný mandát.

Foto: Siphiwe Sibeko , Reuters

Jihoafrický prezident Thabo Mbeki

Článek

Podle tiskových agentur tak Mbeki prohrál v mocenském souboji s předsedou ANC Jacobem Zumou, jehož se snažil obvinit z korupce. "Mbeki výzvu přijal a slíbil, že bude spolupracovat na formalitách," řekl Mantashe. Parlament prý začne prezidentovo odvolání připravovat příští týden.

Agentura AP napsala, že odstoupí-li ze solidarity s Mbekim také vláda, čeká Jihoafrickou republiku ekonomický i politický otřes. ANC hodlá ministry požádat, aby setrvali ve funkcích.

Mbeki stojí v čele JAR od roku 1999. Vystřídal ve funkci Nelsona Mandelu a minulý týden řekl vládě, že se podrobí rozhodnutí ANC, ať bude jakékoli.

Tlak na Mbekiho odstoupení se v ANC vystupňoval, když soud minulý týden zamítl obvinění z korupce proti Zumovi. Mbeki se tak pokoušel odstranit svého největšího soupeře v boji o příští prezidentský mandát.

V JAR prezident současně řídí vládu a na pět let ho jmenuje volený parlament. ANC dominuje jihoafrické politické scéně od roku 1994, parlamentní volby se mají konat příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám