Hlavní obsah

Entomolog Kučera neví, za co by měl jít do vězení

Právo, fal

Ani týden po vynesení rozsudku indickým soudem neví český entomolog Emil Kučera, za co by měl jít na tři roky do vězení. Dostává se tak do patové situace, protože netuší, na čem má postavit odvolání u vyššího soudu.

Článek

O problémech informoval Kučera Právo e-mailem. „Jako rozsudek jsem dostal tři listy ověřené kopie. Na jedné byla polovina při kopírování překryta papírem, takže původní text zde není vidět. Je zde pouze uvedeno, že jsem odsouzen k trestu,“ uvedl Kučera, kterého ve středu 10. září poslal soud v indickém Daarjeelingu na tři roky do vězení, zatímco jeho kolegu Petra Šváchu za stejný čin ve stejném procesu osvobodil.

„Zvláště mě zajímá rozdílnost trestu, což bylo sice jasně řečeno u soudu, ale zápis se mi nedaří sehnat tak, abych vše mohl použít ve svém odvolání. Chodím dvakrát denně k právníkovi, abych zdůvodnění získal, ale slyším pouze výmluvy.

Navíc ve středu jsem byl domluven, že bude podáno písemně u soudu odvolání, ale právník prý odjel a bude až ve čtvrtek. Doufám jen, že povědomí o lidských právech se i zde brzy probudí,“ doplnil Kučera.

Petra Šváchu soud omilostnil proto, že je renomovaným vědcem a stal se údajně jen obětí okolností.

Demonstrace před indickými ambasádami

Za Emila Kučeru budou ve čtvrtek protestovat před indickými ambasádami v Praze, Vídni a kanadské Ottawě entomologové. V Praze se demonstrace uskuteční od 16. do 18. hodiny před indickým zastupitelským úřadem.

Protestující budou mít k dispozici 30 transparentů a lidé se budou moci podepsat pod petici s následující větou: „Žádáme nejvyšší indické představitele o neodkladné zproštění křivého obvinění i pro Emila Kučeru.“

Entomologa Petra Šváchu a jeho amatérského kolegu Emila Kučeru zatkla policie již 22. června nedaleko národního parku Singalila. Měli u sebe asi 200 kusů nasbíraného hmyzu. Následovalo obvinění, že larvy a brouky sebrali v národním parku, kam je vstup zakázán a pak s nimi chtěli obchodovat. To oba od začátku odmítali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám